ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς: Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Προβλήματα σε Υγειονομικές Υποδομές Ν. Δωδεκανήσου
Κύριε Υπουργέ,
Πρόσφατα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Ρόδου προκειμένου να διαπιστωθούν ‘ιδίοις όμμασι’ τα προβλήματα που ταλανίζουν το νοσηλευτικό ίδρυμα και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προσφέρει τις υπηρεσίες του το προσωπικό του ιδρύματος.
Από την επί τόπου επίσκεψη, τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο με τους εργαζομένους όσο και με τη Διοίκηση του Ιδρύματος, διαπιστώθηκαν μια σειρά σημαντικών προβλημάτων στη λειτουργία και στις παρεχόμενες υπηρεσίες αυτού.
Παράλληλα υπήρξαν διαμαρτυρίες για προβλήματα και δυσλειτουργία και των υπόλοιπων υγειονομικών υποδομών του Ν. Δωδεκανήσου.
Όπως μας επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας το νοσοκομείο της Ρόδου, το μεγαλύτερο του νομού Δωδεκανήσου, το τελευταίο διάστημα λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως το νοσοκομείο αν και διαθέτει τον μοναδικό μαγνητικό τομογράφο στο Νότιο Αιγαίο ΔΕΝ διαθέτει κατάλληλο γιατρό για να τον χειριστεί ενώ ΔΕΝ διαθέτει και φαρμακοποιό.
Τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού είχε παραδεχτεί και ο αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία βουλευτών και τοπικών αρχόντων του νομού στις 17-3-2008, δεσμευόμενος πως η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει σε προσλήψεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στα παραπάνω σημειώνεται πως η Διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει στους εργαζομένους 6.500 ρεπό και 1.700 μέρες κανονικής άδειας ενώ παρά τον τριπλασιασμό της επιφάνειας, τη λειτουργία νέων Κλινικών και τις αυξημένες πληθυσμιακές ανάγκες – ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο - το Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί με το 1/3 των 708 οργανικών θέσεων, κενές.
Πολύ σημαντικό ζήτημα για την βελτίωση της παραπάνω κατάστασης αποτελεί η αναμόρφωση του ξεπερασμένου οργανισμού του Νοσοκομείου, η έγκριση του οποίου καθυστερεί επί 5ετίας και ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα σημερινά πληθυσμιακά και γεωγραφικά δεδομένα της περιοχής αλλά ούτε και στις ανάγκες υγείας και περίθαλψης του πληθυσμού.
Παράλληλα από πλευράς εργαζομένων μας καταγγέλθηκαν ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα Κέντρα Υγείας (Κέντρο Υγείας Έμπωνα, Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, Κέντρο Υγείας Καρπάθου) και σε όλα τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο Σύμης, Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου, Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης, Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Τήλου, Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ολύμπου Καρπάθου ), οι οποίες σας είχαν άλλωστε επισημανθεί και από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις 13 Ιουνίου 2007 σε συνάντηση που είχατε μαζί του στην Αθήνα.
Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες υγειονομικές υποδομές του Ν. Δωδεκανήσου (ΓΝ-ΚΥ Κω, ΓΝ-ΚΥ Καλύμνου, ΚΥ Λέρου, ΚΥ Πάτμου κ.λ.π.) με τα ζητήματα της τροποποίησης των πεπαλαιωμένων οργανισμών και των ελλείψεων σε προσωπικό να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Τέλος σημαντικό πρόβλημα καταγράφεται με τους επικουρικούς ιατρούς οι οποίοι - παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας - συνεχίζουν και συσσωρεύονται σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων ακόμη και χωρίς να υπάρχουν κενά στις ειδικότητές τους, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες υγείας στα νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές - όπου παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες ελλείψεις – να είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ, καταθέτοντας στη Βουλή:
1) ΠΟΤΕ επιτέλους θα ολοκληρωθεί η τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων του Ν. Δωδεκανήσου;
2) ΠΟΤΕ προτίθεστε να κάνετε πράξη τις εξαγγελίες σας για την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Ρόδου αλλά και στις υπόλοιπες μονάδες υγείας του Ν. Δωδεκανήσου; Να κατατεθούν στη Βουλή, αναλυτικοί πίνακες και στοιχεία σχετικά με:
α) προσλήψεις:1) μόνιμου ιατρικού προσωπικού ανά έτος από το 2004-2007, 2) μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού ανά έτος από το 2004-2007, 3)επικουρικών γιατρών ανά έτος από το 2004-2007, 4) επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού ανά έτος από το 2004-2007, 5)εποχικού μη ιατρικού προσωπικού ανά έτος από το 2004-2007 και 6) του ιατρικού και μη ιατρικού προσωπικού σε όλες τις μονάδες του Νομού από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του έτους 2008.
β) με τις αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού (από συνταξιοδότηση, παραίτηση κ.α.) από το 2004-2007.
γ) με τις μετατάξεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων
που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλες τις μονάδες υγείας του Ν. Δωδεκανήσου από τον Μάτριο 2007 έως και σήμερα.
3) ΠΩΣ θα αποτρέψετε τη συσσώρευση επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και ΠΩΣ θα διασφαλίσετε τη κάλυψη των αναγκών των νησιών του Ν. Δωδεκανήσου και των δυσπρόσιτων περιοχών σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό;
4) ΠΟΤΕ θα ολοκληρωθούν οι κρίσεις των Ιατρών-Διευθυντών του νοσοκομείου και ΠΩΣ θα διασφαλίσετε την επιτάχυνση των κρίσεων από τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ;
5) ΠΟΙΟΣ είναι ο προγραμματισμός του ΥΥΚΑ για την ενίσχυση των πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων των νησιωτικών περιοχών του Ν. Δωδεκανήσου;
7) ΠΩΣ θα διασφαλίσετε τον άμεσο εξορθολογισμό των δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Ν. Δωδεκανήσου; Να κατατεθεί στη Βουλή ο ισολογισμός – απολογισμός των νοσοκομείων του Ν. Δωδεκανήσου για τα οικονομικά έτη 2005, 2006 και 2007 καθώς και το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Business plan) των ετών 2007 και 2008.
8) ΠΟΙΟΣ είναι ο προγραμματισμός του ΥΥΚΑ για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στο Ν. Δωδεκανήσου (ανάπτυξη σταθμών, ασθενοφόρα – κινητές μονάδες – προσωπικό);
9) Να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία για τις πραγματοποιηθείσες επενδύσεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που έχουν λάβει χώρα στις υπηρεσίες υγείας του Ν. Δωδεκανήσου από τον Μάρτιο 2004 έως και σήμερα.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μ. Σκουλάκης
Γ. Νικητιάδης
Ν. Ζωίδης
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}