Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Μάλτα είχε εμβολιάσει πλήρως το 88% του συνολικού πληθυσμού της έως τις 4 Αυγούστου, με το 91% να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Στο Βέλγιο έχει εμβολιαστεί πλήρως το 61% του πληθυσμού της και το 70% μερικώς. Αντίστοιχα τα ποσοστά είναι για την Ισπανία 60% και 70%, για την Πορτογαλία 59% και 70%, για τη Δανία 58% και 73% και για την Ιρλανδία  57,4% και 68%.

Το χάσμα, ωστόσο, στα ποσοστά εμβολιασμού φαίνεται ότι θα διευρυνθεί περαιτέρω αφού αρκετά κράτη της ΕΕ εξακολουθούν να χορηγούν τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση σημαντικά ταχύτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια στιγμή, η Ολλανδία είναι ήδη μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο στις πρώτες δόσεις, ενώ σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, το πρόγραμμα του εμβολιασμού βρίσκεται σε αυξητική τροχιά και σύντομα θα ξεπεράσουν τη Βρετανία. Σύμφωνα με το Our World In Data, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων δόσεων στην ΕΕ-27 είναι επί του παρόντος 0,56 ανά 100 άτομα, που είναι σχεδόν διπλάσιος από το 0,28 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ορισμένα κράτη της ΕΕ εμβολιάζονται γρηγορότερα από τον μέσο όρο και πολλές φορές ταχύτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο: Η Δανία, για παράδειγμα, διαχειρίζεται έναν μέσο όρο σε εβδομαδιαία βάση που φτάνει τις 0,97 ημερήσιες δόσεις ανά 100 άτομα, η Γαλλία 0,82, το Βέλγιο 0,80, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία 0,77, η Ισπανία 0,73 και η Ιταλία 0,72.

Με πληθυσμό παρόμοιο με αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γαλλία κάνει μια ενδιαφέρουσα σύγκριση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο VaccinTracker, η Γαλλία έχει χορηγήσει μέχρι τώρα 43,3 εκατ. πρώτες δόσεις του εμβολίου και 36,1 εκατ. δεύτερες δόσεις. Αυτό σημαίνει, ότι το 65,1% του γαλλικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 54,3% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Μολονότι και τα δύο στοιχεία υπολείπονται των αντίστοιχων βρετανικών ποσοστών- 69% και 57% αντίστοιχα - η Γαλλία εμβολιάζει με υψηλότερο ρυθμό από αυτό της Μ. Βρετανίας. 

Στο μεταξύ, η Δανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και, πιο πρόσφατα, η Γερμανία, έχουν υιοθετήσει ή διατυπώσει σκληρά μέτρα εμβολιασμού, ενώ πολλές χώρες της ΕΕ παροτρύνουν τον εμβολιασμό σε άτομα μικρής ηλικίας άνω των 12 ετών.

Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ανέφεραν πρόσφατα ποσοστά εμβολιασμού πρώτης δόσης έως 40% στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 ετών. Η Βρετανία, αντίθετα, ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα ότι θα επεκτείνει την προσφορά εμβολίου σε άτομα άνω των 16 ετών.

Χώρες εκτός ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Σιγκαπούρης, του Μπαχρέιν, της Ουρουγουάης, της Χιλής και του Καναδά, είναι πολύ καλύτερα, όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού τους που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, από το Ηνωμένο Βασίλειο, και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ εκτός από τη Μάλτα.

Την ίδια στιγμή, φτωχότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με λιγότερο καλές υπηρεσίες δημόσιας υγείας από τους πλουσιότερους γείτονές τους όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν μείνει σημαντικά πίσω στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους, καθώς μόλις το 26% και το 15% των πολιτών τους έχουν λάβει μία δόση.

Πηγές:
Guardian

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νίκος Πλατανησιώτης: Όσο προστατεύουμε την καρδιά μας, τόσο κερδίζουμε ζωή
Κύστεις παγκρέατος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά": 416.000 γυναίκες έκαναν δωρεάν μαστογραφία, σε 26.000 βρέθηκαν ευρήματα