Άνθρωποι που μολύνονται με την παραλλαγή Βήτα του κορωνοϊού, είναι πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και να πεθάνουν, σε σχέση με ανθρώπους που μολύνονται από άλλες παραλλαγές. Η παραλλαγή Βήτα (B.1.351), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2020 στη Νότιο Αφρική, όπου οδήγησε σε δεύτερο κύμα COVID-19 πριν εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, σοβαρά περιστατικά COVID-19 ήταν πιο συχνά κατά το δεύτερο κύμα της παραλλαγής Βήτα στη Νότιο Αφρική έναντι του πρώτου κύματος που οφειλόταν στην αρχική εκδοχή του κορωνοϊού.

Ο  Laith Jamal Abu-Raddad, επιδημιολόγος στο Weill Cornell Medicine του Κατάρ, μελέτησε ανθρώπους με λοίμωξη από κορωνοϊό στις αρχές του 2021, όταν κυκλοφορούσαν δυο παραλλαγές,  η Βήτα και η Άλφα.

Άνθρωποι που μολύνθηκαν από τη Βήτα ήταν κατά 25% πιο πιθανό έναντι όσων μολύνθηκαν με την ‘Aλφα να νοσήσουν σοβαρά, περίπου 50% πιο πιθανό να χρειαστούν εντατική περίθαλψη και 57% πιο πιθανό να αποβιώσουν. Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από άλλους ειδικούς.

Η έρευνα ήταν μικρή αλλά είναι σημαντική, επειδή τα συμπεράσματά της προέρχονται από προσεκτική σύγκριση ανθρώπων με παρόμοια χαρακτηριστικά, δήλωσε η Waasila Jassat, του National Institute for Communicable Diseases στο Γιοχάνσεμπουργκ. Η ειδικός πραγματοποίησε έρευνα τον Ιούλιο, που έδειξε ότι άνθρωποι ήταν περίπου 30% πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από νοσηλεία κατά το δεύτερο κύμα στη Νότιο Αφρική έναντι του πρώτου κύματος.

Καθώς η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται, η Βήτα περιορίζεται σε πολλά μέρη όπου κάποτε κυριαρχούσε, όπως στη Νότιο Αφρική και στο Κατάρ. Ωστόσο, ο Laith Jamal Abu-Raddad, σημειώνει ότι η παραλλαγή Βήτα φαίνεται πιο ανθεκτική στην ανοσία σε σχέση με άλλες παραλλαγές όπως η Δέλτα και θα μπορούσε να ξεκινήσει να προκαλεί πάλι χάος. Δεν θα πρέπει ποτέ να υποεκτιμούμε αυτό το παθογόνο, δήλωσε ο ειδικός.

Πηγές:
Nature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νίκος Πλατανησιώτης: Όσο προστατεύουμε την καρδιά μας, τόσο κερδίζουμε ζωή
Κύστεις παγκρέατος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά": 416.000 γυναίκες έκαναν δωρεάν μαστογραφία, σε 26.000 βρέθηκαν ευρήματα