Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι κλινική δοκιμή σε 52 χώρες θα εξετάσει 3 αντιφλεγμονώδη φάρμακα ως πιθανές αγωγές σε ασθενείς με COVID-19.

Αυτά τα φάρμακα - artesunate, imatinib και infliximab – επιλέχτηκαν από ανεξάρτητο πάνελ ειδικών για την πιθανότητα να μπορούν να μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σχετικά με τη δοκιμή Solidarity PLUS.

Το Artesunate ήδη χρησιμοποιείται για σοβαρή ελονοσία, το imatinib για ορισμένους καρκίνους και το infliximab για ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η δοκιμή Solidarity, πέρσι ανακάλυψε ότι οι 4 αγωγές που αξιολογήθηκαν - remdesivir, υδροξυχλωροκίνη, lopinavir/ritonavir και ιντερφερόνη  - είχαν μικρή ή καθόλου επίδραση στους ασθενείς με COVID.

Έως τώρα, μόνο τα κορτικοστεροειδή έχουν φανεί αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Το artesunate, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Στη δοκιμή θα δοθεί ενδοφλεβίως για 7 ημέρες, με τη συνήθη δόση που συνιστάται για τη σοβαρή ελονοσία.

Το Imatinib, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων ειδών καρκίνου. Στη δοκιμή θα δοθεί για 14 ημέρες- από το στόμα -μια φορά την ημέρα.

Το Infliximab, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση νόσων του ανοσοποιητικού. Στη δοκιμή θα δοθεί ενδοφλεβίως, άπαξ.

Πηγές:
Reuters.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νίκος Πλατανησιώτης: Όσο προστατεύουμε την καρδιά μας, τόσο κερδίζουμε ζωή
Κύστεις παγκρέατος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά": 416.000 γυναίκες έκαναν δωρεάν μαστογραφία, σε 26.000 βρέθηκαν ευρήματα