Ο ισπανικός οργανισμός φαρμάκων ενέκρινε την Τρίτη την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους για ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από την ισπανική εταιρεία Hipra.

"Αυτή είναι η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους ενός εμβολίου που παρασκευάστηκε στην Ισπανία", ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του, ενώ δεκάδες εθελοντές πρόκειται να επιλεχθούν από τα ισπανικά νοσοκομεία το συντομότερο δυνατό για τις κλινικές δοκιμές. 

Η Hipra, η οποία εδρεύει στη βορειοανατολική πόλη Girona, δήλωσε ότι εάν το εμβόλιο εγκριθεί προς χρήση θα μπορούσε να παράγει έως και 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου το 2022 και 1,2 δισ. το 2023.

Η Hipra, η οποία έχει βάσεις παραγωγής στην Ισπανία και τη Βραζιλία, εργάζεται πάνω σε δύο εμβόλια για την COVID-19.

Το ένα βασίζεται στην ίδια τεχνολογία- του αγγελιοφόρου RNA- που χρησιμοποιείται από Pfizer και τη Moderna, ενώ το δεύτερο, που μόλις έλαβε έγκριση για δοκιμή, χρησιμοποιεί ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη όπως κάνει η φαρμακοβιομηχανία Novavax με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί επί του παρόντος τέσσερα εμβόλια κατά της COVID-19:  της Pfizer, της AstraZeneca, της Moderna και της Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να φυλάσσεται στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου (μείον 94 βαθμούς Φαρενάιτ), δυσχεραίνοντας την ασφαλή προστασία του.

Η Hipra είπε ότι το πειραματικό της εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί από δύο έως οκτώ βαθμούς Κελσίου, γεγονός που διευκολύνει τη διανομή του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νίκος Πλατανησιώτης: Όσο προστατεύουμε την καρδιά μας, τόσο κερδίζουμε ζωή
Κύστεις παγκρέατος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά": 416.000 γυναίκες έκαναν δωρεάν μαστογραφία, σε 26.000 βρέθηκαν ευρήματα