Ορατά έχουν αρχίσει να γίνονται τα προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία. Η αύξηση στις νοσηλείες στη Βόρεια Ελλάδα έχει αναδείξει τα κενά από το προσωπικό που βρέθηκε σε αναστολή καθηκόντων, λόγω μη εμβολιασμού κατά της CoViD-19.

Ελλείψεις καταγράφονται σε κρίσιμες θέσεις, όπως ΜΕΘ, αλλά και τμήματα που εξυπηρετούν καρκινοπαθείς. Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), το 11,4% των Ελλήνων υγειονομικών δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση του εμβολίου.

Το κενό έχει γίνει έντονο σε ΜΕΘ της Μακεδονίας, όπου η πληρότητα βρίσκεται στο 100%, με το σύνολο σχεδόν των νοσηλευόμενων να είναι ανεμβολίαστοι. 

Από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), γίνεται λόγος για πλήρη κάλυψη στις ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης, του "Παπαγεωργίου" και του "Παπανικολάου".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος καταγγέλλει πως τα κενά από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Εκτός από τους ασθενείς με CoViD - σημειώνει - έντονο είναι το πρόβλημα και για τους καρκινοπαθείς. Στο Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης έχει απορρυθμιστεί το ογκολογικό τμήμα, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ έπαψε να λειτουργεί το κυτταρολογικό εργαστήριο, το οποίο εξυπηρετεί ογκολογικά περιστατικά. Η μοναδική κυτταρολόγος είναι σε αναστολή εργασίας.

Σε αναστολή εργασίας είναι και μία από τις τρεις νοσηλεύτριες στο φαρμακείο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες με την προετοιμασία των χημειοθεραπευτικών σχημάτων. Οι άλλες δύο νοσηλεύτριες βγαίνουν στη σύνταξη τον επόμενο μήνα! Στο τμήμα, προσέρχονται καθημερινά περίπου 50 ασθενείς.

Η κάλυψη των κενών είναι δύσκολη και με μετακινήσεις προσωπικού, καθώς βρίσκονται συνολικά σε αναστολή 44 νοσηλευτές.

Συμβάσεις

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε χθες πως θα ανανεωθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ.

Όπως ανέφερε, θα βγει και η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών και των 910 λοιπού προσωπικού.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να είναι συμβατή στις παρεμβάσεις της με το Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή το προσωπικό αυτό θα μοριοδοτηθεί, προκειμένου να καλύψει στη συνέχεια μόνιμες θέσεις στο σύστημα Υγείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά με κάταγμα και έλλειψη βιταμίνης D αναρρώνουν πιο αργά [μελέτη]
Ρίγανη: Αρωματική αλλά και υγιεινή
Τεχνητή γονιμοποίηση: Εξετάζεται παρέμβαση στην ανάπτυξη του εμβρύου