Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει εικόνα σταθεροποίησης σε υψηλά επίπεδα και δεν δείχνει τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η όποια αύξηση της διασποράς στην κοινότητα προβλέπεται να γίνει μετά τα τέλη Οκτωβρίου. Η χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής Επιδημιολόγων για ένταξή της στο επίπεδο 4 ("κόκκινο") του Επιδημιολογικού Χάρτη σχετίζεται κυρίως με την βαρύτερη εικόνα που παρουσιάζουν γειτονικοί της νομοί και με την πίεση που ασκείται μέσω και αυτών στα νοσοκομεία της πόλης.

Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή του στο iatronet ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του προγνωστικού του μοντέλου για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, αλλά και της Θεσσαλίας. Όπως λέει, βλέπει σημαντικά αυξητικές τάσεις κυρίως σε Λάρισα και Σέρρες, και δευτερευόντως σε Μαγνησία, Καρδίτσα και Χαλκιδική. Σε κάποιες από τις ήδη "κόκκινες" περιοχές κάνει την πρόβλεψη για σταδιακή αποκλιμάκωση, με εξαίρεση την Ημαθία.

Λογική η εισήγηση για Θεσσαλονίκη, Λάρισα

"Η πίεση στη Θεσσαλονίκη υπήρχε και υπάρχει, εγώ όμως θεωρώ ότι δεν θα πάει εύκολα πολύ παραπάνω η Θεσσαλονίκη. Θα πάει αργότερα, αλλά όχι αναγκαστικά τώρα", σημειώνει ο καθηγητής και εστιάζει σε τρία κρίσιμα στοιχεία:

  • Τη σταθεροποίηση της Θεσσαλονίκης σε ένα υψηλό επίπεδο, για μεγάλο όμως χρονικό διάστημα.
  • Την αυξημένη πίεση στο σύστημα Υγείας της πόλης, που είναι απόρροια του παραπάνω.
  • Την επιβαρημένη εικόνα γειτονικών νομών, που είτε είναι ήδη "κόκκινες" είτε έχουν δυσμενή πρόβλεψη, και δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

"Ο συνδυασμός των παραπάνω, μαζί με το επικείμενο άνοιγμα των πανεπιστημίων, που μοιραία θα φέρει επιπλέον κινητικότητα, καθιστά λογική τη λήψη μέτρων για τη Θεσσαλονίκη, σε προληπτικό επίπεδο. Όχι γιατί περιμένω κι άλλη αύξηση τώρα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά γιατί περιμένω να έχουν αύξηση οι γύρω περιοχές", υπογραμμίζει, για να προσθέσει: "Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, οι Σέρρες δεν είναι από τους πιο ψηλούς σε κρούσματα νομούς, αλλά η τάση της στο μοντέλο είναι συνεχώς αυξητική. Ως τα μέσα Οκτωβρίου θα δημιουργήσει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ των δύο νομών. Η Χαλκιδική, επίσης, περιμένω να έχει αύξηση". Σημειώνεται πως οι Σέρρες βρίσκονται προς το παρόν έξω από το "κάδρο" των εισηγήσεων της Επιτροπής.

SOS για τη Λάρισα

Τα μοντέλα παρουσιάζουν σήμερα τη Λάρισα ως μια από τις πιο προβληματικές περιοχές της χώρας. "Έχει ανέβει ήδη σε επίπεδα που ξεπερνούν το τρίτο κύμα και φλερτάρει με το δεύτερο, που ήταν το πιο ψηλό της, αλλά η δυναμική της είναι να πάει ακόμα ψηλότερα. Οπότε αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα και κάνουν σωστά που την κοκκινίζουν. Η Μαγνησία, που ακολουθεί, δεν είναι τόσο ψηλά ακόμα, αλλά η τάση είναι αυξητική, όπως επίσης και στην Καρδίτσα", τονίζει.

Για την Κοζάνη, που κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα προηγούμενα δύο κύματα της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης λέει πως σήμερα είναι σε ένα μέτριο επίπεδο, περίπου σε αυτά του δεύτερου κύματος, αλλά βλέπει τάσεις υποχώρησης.

Την ίδια πρόβλεψη κάνει για το Κιλκίς, παρά την χθεσινή ένταξή του στο Επίπεδο 4, καθώς και για τις ήδη "κόκκινες" Ημαθία και Καβάλα, αλλά όχι και για την Πιερία, όπου παρατηρεί ανησυχητική συνεχή αύξηση. Η Χαλκιδική παρουσιάζει εικόνα ήπιας ανόδου με διακυμάνσεις, με πρόβλεψη να γίνει περισσότερο αυξητική παρά να αποκλιμακωθεί, ενώ στις Σέρρες υπάρχει τάση ταχείας ανόδου.

Από τέλη Οκτωβρίου θα "βαρύνει" η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη προβλέπεται πως θα ανέβει στο τέλος Οκτωβρίου, με δεδομένη την αύξηση της κινητικότητας και της δραστηριότητας σε κλειστούς χώρους, αλλά και τον σχετικά μικρό ρυθμό εμβολιασμού.

Σε ερώτηση αν οι περιορισμοί του "μίνι lockdown" (απαγόρευση κυκλοφορίας 1 - 6 τη νύχτα και μη χρήση μουσικής στην εστίαση) αρκούν για να ανακόψουν αυτή την τάση, ο καθηγητής ανέφερε πως τα μέτρα αυτά δούλεψαν το καλοκαίρι στα τουριστικά νησιά, αλλά τόνισε πως δεν αρκούν μόνο αυτά. "Επειδή δεν είμαστε θεατές, αλλά είμαστε παίκτες, καλό είναι να κάνουμε κάτι αντί μόνο να παρακολουθούμε. Μαζί με τα μέτρα περιορισμού για ορισμένες δραστηριότητες, ταυτόχρονα να αυξάνεις τα τεστ, ώστε να ενισχύσεις την επιδημιολογική επιτήρηση ώστε να μπορείς να ελέγξεις γρηγορότερα τις εμμένουσες εστίες διασποράς", τόνισε και πρόσθεσε:

"Ξέρουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί μετάδοσης, με σταγονίδια ή αερογενείς με αεροζόλ που αιωρείται και μπορεί να μείνει ως και για 3 ώρες. Προφανώς προσπαθείς να μειώσεις την ευαλωσιμότητα του κόσμου, με αύξηση των εμβολιασμών. Αλλά όταν έχεις ένα χρόνο που πρέπει να περάσει μέχρι να εμβολιαστούν, πρέπει να προσέξεις τις δύο οδούς μετάδοσης. Σωστά μειώνεις επαφές, το χρόνο στο μπαράκι, να μη μεθύσω και ξεχαστώ, αυτό βοηθάει. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει μέσα να παίρνουμε μέτρα καθαρισμού του αέρα στο μπαράκι, γιατί κάποια στιγμή όλοι θα κλειστούν μέσα. Το ίδιο ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφορ και για όλους τους χώρους που έχουν συγχρωτισμό".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυστραλία: απότομη αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων
ΕΜΑ: Συστήνει αναστολή φαρμάκου για τη δρεπανοκυτταρική νόσο
Μπορεί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών ελαττωμάτων στα παιδιά;