Στις 11 Οκτωβρίου, και όχι στις 4 όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, θα ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα στο μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του iatronet, αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με μέλη της Συγκλήτου, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία του Πανεπιστημίου στην εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει το πρωτόκολλο για την λειτουργία των ΑΕΙ, με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Πιο συγκεκριμένα, στη μια εβδομάδα της αναβολής θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη του ειδικού προσωπικού που θα πραγματοποιεί τους ελέγχους πιστοποιητικών σε φοιτητές και μέλη ΔΕΠ που προσέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας. Με βάση την ΚΥΑ, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού ή νόσησης, ή με αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Επίσης, ο χρόνος της παράτασης στην έναρξη λειτουργίας θα αξιοποιηθεί για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού καθαρισμού του αέρα σε αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και για αναλώσιμα όπως απολυμαντικά και αντισηπτικά που θα υπάρχουν στους εσωτερικούς χώρους.

Όπως πληροφορείται το iatronet, λόγω του μεγέθους, αλλά και των ειδικών χαρακτηριστικών του πανεπιστημιακού campus (διέλευση πολιτών, λειτουργία νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ) ο έλεγχος των πιστοποιητικών δεν μπορεί να γίνει στις εξωτερικές εισόδους της πανεπιστημιούπολης, αλλά στις εισόδους των επιμέρους κτιρίων των Σχολών και Τμημάτων. "Πραγματοποιήθηκε μια μελέτη που πρότεινε πόσες και ποιες από τις εισόδους του κάθε κτιρίου θα λειτουργεί, ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος, αλλά από την άλλη να υπάρχουν διαθέσιμες επαρκείς είσοδοι και έξοδοι για λόγους ασφαλείας», μας είπε μέλος της Συγκλήτου και πρόσθεσε: «Θα απασχοληθεί προσωπικό μέσω εργολαβίας, περίπου 120 ατόμων σε πρώτη φάση, που θα πραγματοποιεί δύο βάρδιες των 6 ωρών".

Η ίδια πηγή ανέφερε πως υπήρξε προβληματισμός για την επάρκεια του κονδυλίου που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί, το κονδύλι επαρκεί για να καλύψει κάτι περισσότερο από τις 30 πρώτες μέρες λειτουργίας.

Σε ό,τι αφορά τις συσκευές απολύμανσης του αέρα, η κάθε σχολή έχει καταθέσει ένα σχέδιο με τις ανάγκες της. Σε πρώτη φάση θα δοθεί προτεραιότητα σε «τυφλές» αίθουσες και αμφιθέατρα, που δεν διαθέτουν παράθυρα για φυσικό εξαερισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ, Νικόλαου Παπαϊωάννου, το ποσοστό εμβολιασμού και νόσησης φτάνει το 92% στο διδακτικό προσωπικό και στο 76% για τους φοιτητές του ιδρύματος, εξαιρουμένων των πρωτοετών.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τα πανεπιστήμια

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το υγειονομικό πρωτόκολλο για την δια ζώσης επαναλειτουργία των ΑΕΙ, κατόπιν των συστάσεων της Επιτροπής Επιδημιολόγων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής διατάξεις:

  • Υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και αναπληρωτής του, σε κάθε Σχολή η Τμήμα, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου.
  • Εκπαιδευτική διαδικασία με διά ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό 100% και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών.
  • Πρακτική άσκηση φοιτητών με φυσική παρουσία σε φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ, όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών.
  • Τήρηση αναγκαίων μέτρων υγιεινής, καθαριότητας, απολύμανσης σε όλους τους χώρους, διασφάλιση επαρκούς αερισμού, συνεχής καθαρισμός και εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
  • Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος σε αίθουσες πολυμέσων, αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες.
  • Λειτουργία φοιτητικών γυμναστηρίων σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.
  • Εστιατόρια, κυλικεία: Σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους υπόλοιπους.
  • Φοιτητικές εστίες: Τήρηση μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους. Απομόνωση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν θετικού κρούσματος σε μονόκλινο δωμάτιο.
  • Τελετές ορκωμοσίας: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος - υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας (Erasmus) πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυστραλία: απότομη αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων
ΕΜΑ: Συστήνει αναστολή φαρμάκου για τη δρεπανοκυτταρική νόσο
Μπορεί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών ελαττωμάτων στα παιδιά;