Μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Ρεθμύνου και της Λάρισας, καταγράφηκε την εβδομάδα από 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου. Μικρή αύξηση καταγράφεται και στην Αττική και λίγο μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και περιλαμβάνεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, αναφέρονται τα εξής:   

Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 6 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+44%), στη Λάρισα (+125%) και στο Ρέθυμνο (+308%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα Χανιά (+11%), στη Θεσσαλονίκη (+28%) και στον Βόλο (+32%). Στο Ρέθυμνο, ανακόπηκε η επί 5 συνεχείς εβδομάδες πτωτική τάση

Οριακά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 12 περιοχές του ΕΔΕΛ και συγκεκριμένα στην Πάτρα (-20%), στον Άγιο Νικόλαο (-25%) και στα Ιωάννινα (-32%).

Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική, στο Ηράκλειο και στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι μεταβολές στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων κυμάνθηκαν στο ±10%. 

Ποσοστιαία μεταβολή μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΠΟΛΗ ΠΟΣΟΣΤΟ
Αττική +8%
Θεσσαλονίκη +28%
Λάρισα +125%
Βόλος +32% 
Ηράκλειο  -4% 
Χανιά +11% 
Ρέθυμνο +308% 
Άγιος Νικόλαος -25%
Πάτρα -20%
Ξάνθη +44%
Ιωάννινα  -32% 
Αλεξανδρούπολη  +8% 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τελικά είμαστε απροστάτευτοι": Σε...τοίχο έπεσε καθηγητής για απάτη σε βάρος του
Χειρουργική θωρακικής αορτής
48 εμβόλια, περάστε για επαναξιολόγηση