Το σπίτι μας πρέπει να παραμένει καθαρό, όχι μόνο για να είναι όμορφο και τακτοποιημένο, αλλά επίσης για την καλή μας υγεία. Όταν όμως καθαρίζετε το σπίτι σας, μην ξεχνάτε τα παρακάτω σημεία – ή παράγοντες που θα προσθέσουν βρωμιά και αλλεργιογόνα στον χώρο σας.

Μούχλα

Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει βουλωμένη μύτη, βήχα, πονόλαιμο και φαγούρα. Αν έχετε αλλεργίες στη μούχλα, προβλήματα στους πνεύμονες ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, τα σπόρια της μούχλας μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων. Η μούχλα αναπτύσσεται όπου υπάρχει υγρασία, επομένως προσέξτε για διαρροές σε υδραυλικά και τοίχους. Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα για να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρασίας κάτω από 50%. Καθαρίστε τη μούχλα με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε διάλυμα χλωρίνης και νερού.

Προϊόντα καθαριότητας

Περιέχουν ουσίες που μπορούν να γίνουν ερεθιστικές για τον λαιμό και τα μάτια σας, και πολλά από αυτά μπορεί να έχουν τοξικές αναθυμιάσεις. Μην χρησιμοποιείτε τα καθαριστικά σπιτιού (και ιδιαίτερα τα πιο ισχυρά) με τρόπους που δεν δηλώνονται στις οδηγίες τους, και φοράτε πάντα προστατευτικά γάντια ή και μάσκα.

Τα χαλιά σας

Μπορεί να παγιδεύσουν σκόνη, μούχλα, ακάρεα σκόνης, βρωμιά και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Όταν τα καθαρίζετε ή περπατάτε πάνω τους, αυτά τα σωματίδια εισέρχονται στον αέρα και μπορεί να τα αναπνεύσετε. Σκουπίστε τα χαλιά σας με ηλεκτρική σκούπα 2-3 φορές την εβδομάδα.

Κατσαρίδες

Τα περιττώματά τους μπορούν να εισέλθουν στη σκόνη, στο πάτωμα, στα έπιπλα, ακόμα και στα σεντόνια σας. Όταν τα εισπνέετε, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε πρόβλημα με κατσαρίδες, φροντίστε να το λύσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Υγραντήρας

Προσθέτει υγρασία στον αέρα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε κάποια σπίτια. Αλλά μην τον ξεχνάτε ανοιχτό. Η υγρασία στον χώρο πάνω από 50% αποτελεί ιδανική συνθήκη για να αναπτυχθούν βακτήρια, μύκητες και άλλα μικρόβια. Και το νερό αρχίζει να συμπυκνώνεται στα παράθυρα και σε άλλες επιφάνειες του σπιτιού γύρω στο 60%. Τέλος, και μέσα στον ίδιο τον υγραντήρα μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα και βακτήρια που θα βγαίνουν στον αέρα του σπιτιού, εκτός και αν τον καθαρίζετε και τον στεγνώνετε καθημερινά. 

Κουρτίνες

Μπορούν να συγκρατήσουν ακάρεα σκόνης, τρίχωμα κατοικίδιων, μούχλα και άλλα αλλεργιογόνα. Το ίδιο ισχύει για τις κουβέρτες, τα ρούχα, τα σεντόνια και άλλα υφάσματα στο σπίτι σας, αλλά οι κουρτίνες είναι συχνά πιο δύσκολο να καθαριστούν. 

Κλιματισμός 

Τα κλιματιστικά αλλάζουν το επίπεδο υγρασίας, σκόνης και μικροβίων στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε τακτικά συντήρηση στο κλιματιστικό σας και αλλάξτε τακτικά τα φίλτρα. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε ένα ειδικό φίλτρο HEPA που αφαιρεί μικρότερα σωματίδια από τον αέρα του σπιτιού σας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα