Δημοσιεύθηκε η λίστα των κορυφαίων επιστημόνων Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List”. Αυτή η λίστα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και την Elsevier (Ioannidis, 2024), αναδεικνύει το κορυφαίο 2% των επιστημόνων από όλο τον κόσμο, αποτυπώνοντας ποιοι επιστήμονες είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στους τομείς τους. Βασίζεται σε ανάλυση του αντίκτυπου των παραπομπών σε πολλαπλά επιστημονικά πεδία και υποπεδία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων Scopus. Τα κριτήρια επιλογής για τη λίστα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βαθμολογία C, μια σύνθετη βαθμολογία που βασίζεται σε παράγοντες όπως ο συνολικός αριθμός αναφορών, ο δείκτης h και ο αριθμός των αναφορών με και χωρίς αυτο-αναφορές.

Στη λίστα περιλαμβάνονται 1019 Έλληνες καθηγητές/ερευνητές και Ελληνίδες καθηγήτριες/ερευνήτριες από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, με τους 181 να είναι μέλη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Αθηνών, Kαθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, σχετικά με την κατάταξη “Stanford’s World’s Top 2% Scientists List” τονίζει ότι «άλλη μία διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία του στην παραγωγή επιστημονικού έργου σε όλη την νοτιο-ανατολική Ευρώπη καθώς οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του διακρίνονται συνεχώς και καταγράφονται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου».

Το επίσημο σύνολο δεδομένων Elsevier είναι διαθέσιμο. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό στο: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/7.

Για να γίνει η κατάταξη πιο προσιτή και διαδραστική, το DataMetaLab δημιούργησε ένα φιλικό προς το χρήστη εργαλείο. Αυτή η καινοτόμος πλατφόρμα επιτρέπει στους ερευνητές και τα ιδρύματα να εξερευνήσουν εύκολα την κατάταξη.
https://topresearcherslist.com/.

August 2024 data-update for “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators”
Published: 16 September 2024E
Version 7
DOI: 10.17632/btchxktzyw.7

Contributor: John P.A. Ioannidis

https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/7

August 2024 data-update for Updated science-wide author databases of standardized citation indicators (.zip)

 

Link ιστοσελίδας: https://hub.uoa.gr/stanfords-worlds-top-2-scientists-list/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές
Η ψυχολογία των συνηθειών: Γιατί αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε και πώς να πετύχουμε αλλαγή
FairLife Lung Cancer Care: Το #2 Podcast για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα