Νέα έρευνα δείχνει ότι το τραύμα του φόβου του καρκίνου, συχνά αφήνει τους επιζώντες από τη νόσο με διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Πολλοί ενδεχομένως δεν θέλουν να παραδεχτούν πώς αισθάνονται, δήλωσαν ερευνητές.
Η Caryn Mei Hsien Chan, του National University of Malaysia, δήλωσε ότι πολλοί ασθενείς με καρκίνο πιστεύουν ότι πρέπει να υιοθετήσουν ‘’στάση πολεμιστή’’ και παραμένουν θετικοί ή αισιόδοξοι για να έχουν καλύτερες πιθανότητες να νικήσουν τον καρκίνο. Πρόσθεσε ότι σε αυτούς τους ασθενείς, η αναζήτηση βοήθειας για συναισθηματικά ζητήματα είναι συνώνυμη με την παραδοχή αδυναμίας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν το αποτέλεσμα σε 469 ενήλικες με διαφορετικά είδη καρκίνου.
Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το 22% είχε συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες 6 μήνες μετά τη διάγνωση καρκίνου. Περίπου το 6% είχε την πάθηση 4 χρόνια μετά τη διάγνωση.
Επιπλέον, ενώ τα συνολικά ποσοστά της διαταραχής μειώθηκαν με τον καιρό, το ένα τρίτο των ασθενών που είχαν τη διαταραχή 6 μήνες μετά τη διάγνωση του καρκίνου είχαν είτε διατήρηση είτε επιδείνωση της διαταραχής 4 χρόνια αργότερα.
Στο περιοδικό Cancer, η Chan σημείωσε ότι πολλοί ασθενείς ζουν με το φόβο ότι θα επιστρέψει ο καρκίνος και ενδεχομένως ότι κάποιο εξόγκωμα, πόνος, κούραση ή πυρετός είναι σημάδι επιστροφής.
Πρόσθεσε ότι η διαταραχή μπορεί να έχει πραγματική επίπτωση στην περίθαλψη.
Ορισμένοι επιζώντες μπορεί να παραλείπουν επισκέψεις στον γιατρό για να αποφύγουν αναμνήσεις της εμπειρίας τους, οδηγώντας σε καθυστέρηση όσον αφορά την αναζήτηση βοήθειας για νέα συμπτώματα, ακόμα και για άρνηση της αγωγής για άσχετες νόσους.
Κλειδί είναι η συμβουλευτική και η στήριξη. Για παράδειγμα, η έρευνα ανακάλυψε ότι ασθενείς με καρκίνο στο μαστό είχαν 3,7 φορές λιγότερες πιθανότητες να έχουν τη διαταραχή 6 μήνες μετά τη διάγνωση σε σχέση με άλλα είδη καρκίνου.
Αυτό ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ασθενείς με καρκίνο στο μαστό έλαβαν στήριξη και συμβουλές τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση.
Πηγές:
Cancer.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
389 σύνεδροι παρακολούθησαν υβριδικά το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας
Κακώσεις χόνδρου αθλητών κατά την αγωνιστική περίοδο
Εικαστική ψυχοθεραπεία: Όταν το τραύμα λύνεται μέσα από την έκφραση