Επτά σχεδόν αιτήσεις ανά θέση που έχει προκηρυχθεί για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, για τις 2.868 θέσεις όλων των ειδικοτήτων που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον 19.300 άτομα.

Λόγω των πολλών αιτήσεων, το υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στην προθεσμία, από 25 Αυγούστου που έληγε στις 8 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προλάβουν όσο το δυνατό περισσότερη τη διαδικασία.

Για το θέμα είχαν προηγηθεί αναφορές του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), σύμφωνα με τις οποίες το ενδιαφέρον των γιατρών είναι μικρό και πως υπάρχουν αιτήσεις για μία στις τρεις θέσεις.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Υγείας, με τον Ανδρέα Ξανθό να σημειώνει πως ο Γιώργος Πατούλης προεξοφλεί την κατάρρευση του συστήματος από τον Ιανουάριο του 2015.

Για την προκήρυξη, ο υπουργός Υγείας σημειώνει πως “...εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 19.300 άτομα, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για υποβολή αιτήσεων από όλες τις κατηγορίες του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών.

Η παράταση συνεπώς των αιτήσεων μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου απαντά στην ανάγκη να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες Υγείας να διεκδικήσουν με διαφάνεια και αξιοκρατία μια αξιοπρεπή θέση εργασίας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας”.

Ο κ. Ξανθός τονίζει πως η τελική εικόνα θα διαψεύσει όσους επενδύουν στην αποτυχία αυτής της μεταρρύθμισης, που καλύπτει το πιο σημαντικό κενό του ΕΣΥ και οργανώνει για πρώτη φορά τις δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας.

Υπεράνθρωπες

Απαντώντας στις αιτιάσεις του υπουργού Υγείας, ο κ. Πατούλης σημειώνει πως την κατάρρευση του ΕΣΥ τη ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό που κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να τα κρατήσει όρθια και κυρίως όσοι ασθενείς χρειάσθηκαν τις υπηρεσίες:

“Δυστυχώς, μάλιστα, κάποιοι άτυχοι πολίτες πλήρωσαν αυτή την κατάσταση με τη ζωή τους.

Όπως ασθενείς που χρειάστηκαν κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δεν βρήκαν, καρκινοπαθείς που δεν έκαναν εγκαίρως τη θεραπεία τους, ασθενείς που άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας το ασθενοφόρο”...

Προχειρότητα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, το σύστημα ΠΦΥ που επιχειρείται να δομηθεί διακατέχεται από προχειρότητα και ιδεοληψία. Αντιμετωπίζει τους γιατρούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, ενώ προβλέπει για τους πολίτες φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας:

“Εμείς ευχόμαστε να επιτύχει η στελέχωση των ΤΟΜΥ. Ωστόσο, καλό θα ήταν να διασφαλιστεί τουλάχιστον η στέγαση τους. Γιατί το να προσλαμβάνεται προσωπικό που δεν γνωρίζει κανείς που θα πάει είναι ένα ακόμα δείγμα μιας παράλογης και πρόχειρης αντιμετώπισης ενός τόσο σημαντικού και κρίσιμου εγχειρήματος”, σχολιάζει.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι