Επίκαιρη Επερώτηση, προς τον υπουργό Υγείας, κατέθεσαν στις 5 Μαρτίου 26 βουλευτές - μέλη του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-με θέμα την αποδιοργάνωση του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας στη χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης:

Προς: τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Η αποδιοργάνωση του Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας στη χώρα μας συνεχίζεται.

Κύριε Υπουργέ,

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.. και στο διάστημα αυτό παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη «οπισθοχώρηση» του εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας στη χώρα μας.

Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που με μεγάλο κόπο και με θυσίες του ελληνικού λαού, οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύει από πλήρη απαξίωση.

Επί των ημερών της διακυβέρνησης της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή βελτίωση στο τομέα της πρόνοιας αλλά αντίθετα καταγράφεται η συνειδητή υποβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος, με επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πολλές δομές και κυρίως οι περιφερειακές, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με το μέλλον να προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερό.

Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής φροντίδας τόσο από τον Πρωθυπουργό της χώρας - ο οποίος από το ΠΙΚΠΑ Βούλας το Μάιο του 2004 τόνιζε πως «στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ, είναι ο άνθρωπος», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την αναμόρφωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας – όσο και από τους κ.κ.

Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλο, έχουν μείνει «στο ράφι». Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας «στενάζουν» από τις ελλείψεις προσωπικού και πόρων, και από την αδιαφορία της Πολιτείας να δώσει συγκεκριμένες λύσεις στα κατά περίπτωση προβλήματα.

Η όποια δράση της Κυβέρνησης στο τομέα της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Φροντίδας περιορίζεται σε διοργανώσεις πομπωδών εκδηλώσεων φιλανθρωπίας και τηλε-μαραθωνίων, στηριζόμενη σε διάφορους μη κερδοσκοπικούς φορείς και εθελοντικές οργανώσεις καθώς και σε παρεμβάσεις στελεχών της στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές προκειμένου να διαφημίζουν την «κοινωνική τους ευαισθησία», συνήθως υποσχόμενοι διευθετήσεις που εν συνεχεία είτε τις «ξεχνούν» είτε δεν έχουν τα μέσα για να τις κάνουν πράξη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τα εξής:

  • Η καθιέρωση Κάρτας Αναπηρίας δεν έχει ακόμα γίνει πράξη παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας.
  • τα 24 Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) που δημιουργήθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση ατόμων με αναπηρίες, καθώς και την εκπαίδευσή τους για την ομαλότερη ένταξη και δραστηριοποίηση τους στην κοινωνία, υπολειτουργούν και δεν αξιοποιούνται, εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδοτησης τους, ενώ σημειώνεται πως τα περισσότερα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ δεν έχουν οργανισμούς και κανονισμούς λειτουργίας εδώ και 4 χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της υποβάθμισης από πλευράς Κυβέρνησης – και ειδικά στην Περιφέρεια - αποτελούν τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αργολίδας, Ημαθίας, Χίου, Εύβοιας κ.α, ενώ σύμφωνα και με τη τελευταία έκθεση του ΣΕΥΥΠ για το 2006 καταγράφεται μια «έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία τους».
  • Το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) στους Αγ. Αναργύρους, υπολειτουργεί εξαιτίας των απαρχαιωμένων και ανεπαρκών δομών και υποδομών του, παρουσιάζοντας μάλιστα μια θλιβερή εικόνα παρακμής. Οι οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών στο «ίδρυμα» υπερβαίνουν τα 2 εκατ. Ευρώ, με αποτέλεσμα το ΕΙΑΑ να αντιμετωπίζει διαρκώς δυσχέρειες στην εξόφληση των δικών του προμηθευτών (φάρμακα, σίτιση κ.λπ.), ενώ οι κατά καιρούς κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη π λήρη αναδιοργάνωση του Ιδρύματος και των παραρτημάτων του και μετατροπή του σε ολοκληρωμένη μονάδα αντιμετώπισης χρονίως κινητικά αναπήρων καθώς και η δημιουργία αντίστοιχου ιδρύματος στην Βόρεια Ελλάδα έχει μείνει στα χαρτιά.
  • Τα 17 Κέντρα Αποθεραπείας και Φυσικής και Κοινωνικής αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) που δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, λειτουργούν στη βάση αποκλειστικά της ημερήσιας φροντίδας και νοσηλείας, δίχως να έχουν τη δυνατότητα παροχής κλειστών υπηρεσιών περίθαλψης αφού στερούνται ικανού αριθμού προσωπικού και σταθερών πηγών χρηματοδότησης. ΚΑΦΚΑ με σημαντικά προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας είναι μεταξύ άλλων αυτά της Νιγρίτας, των Φιλιατρών, της Αμφιλοχίας, του Αιγίου κ.α.
  • Τα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων όλης της χώρας υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων, ενώ μαστίζονται από κακοδιοίκηση και απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την Πολιτεία. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλά από τα θεραπευτήρια αναγκάζονται να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας από την τρομερή έλλειψη νοσηλευτικού και επιστημονικού προσωπικού. Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν κατά καιρούς επισημανθεί στα 4 θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων της Αττικής, σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα θεραπευτήρια στη Περιφέρεια (Βαθύ Αυλίδας, Τρίκαλα κ.α.), ενώ ο πρόσφατος θάνατος ενόςτροφίμου παιδιού στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων» (Θ.Χ.Π.Π.) της Κομοτηνής – ο δεύτερος μέσα σε ένα χρόνο - ήρθε ως δυσάρεστο επιστέγασμα των απαράδεκτων συνθηκών λειτουργίας των θεραπευτηρίων της Περιφέρειας.
  • Το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» «αργοσβήνει» σιγά - σιγά από την αδιαφορία της Κυβέρνησης της ΝΔ. Τα αποτελέσματα ελέγχου του ΣΕΥΥΠ για το 2006 επιβεβαιώνουν του λόγου του αληθές. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πόρισμα τους οι επιθεωρητές του Υπουργείου αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:

1. «οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν είναι επαρκείς για τον αριθμό των παιδιών που έχουν ανάγκη φιλοξενίας και διαμονής και είναι μονίμως σε λίστα αναμονής» ενώ «λόγω της παλαιότητας τους και της ελλιπούς συντήρησης, οι φθορές είναι σημαντικές και δεν διασφαλίζονται συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας».

2. «ο εξοπλισμός του Κέντρου είναι πεπαλαιωμένος και δυσλειτουργικός».

3. «τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας (πχ έλλειψη πιστοποιητικού πυροπροστασίας) εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια νηπίων, προσωπικού και κοινού».

4. «Οι προβλεπόμενες κατά κατηγορία και κλάδο θέσεις του προσωπικού υπολείπονται των αναγκαίων για την κάλυψη της 24ωρης λειτουργίας του, με συνέπεια οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να καλύπτονται οριακά οι ανάγκες λειτουργίας του».

5. «Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού» και «ελλιπής στελέχωση της βρεφοκομικής υπηρεσίας».

  • Το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) τελεί υπό διάλυση. Συνεχίζουν να μη λειτουργούν πολλοί ξενώνες, καθώς και κέντρα κοινωνικής στήριξης. Όσα κτίρια δε στεγάζουν υπηρεσίες έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου και των λεηλασιών.
  • Τα δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας, όπως οι Παιδοπόλεις, είναι υποστελεχωμένα και δεν υπάγονται σε σύστημα προδιαγραφών και πιστοποίησης, σύμφωνα με το Συνήγορο του Παιδιού. Συχνά καλούνται να φιλοξενήσουν παιδιά και εφήβους με ειδικά προβλήματα (κακοποίηση, ψυχικές διαταραχές, παραβατική συμπεριφορά, τοξικοεξάρτηση, προσφυγιά κλπ) για τα οποία δεν διαθέτουν κατάλληλη στελέχωση ή μέσα για την κάλυψη των αναγκών τους. Συνέπεια αυτού είναι να υπάρχουν τρομερά προβλήματα και δομές να κλείνουν (παιδοπόλεις Αγίας Ελένης Ιωαννίνων, Αγία Σοφία Βόλου κ.α.) ή να βρίσκονται σε τέλμα (παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» Ν.Σμύρνης). Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της Κυβερνητικής αδιαφορίας, η Παιδόπολη Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης, η οποία – σύμφωνα με το Συνήγορο του Παιδιού - έχει οδηγηθεί σε αποδιοργάνωση, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, τονίζοντας «ότι η συνέχιση της λειτουργίας με τις δεδομένες συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το συμφέρον των φιλοξενούμενων ανηλίκων».
  • Τα Κέντρα Περίθαλψης Παιδιών (ΚΕΠΕΠ) έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, μαστιζόμενα από τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο διοι­κη­τι­κό ό­σο και κυ­ρί­ως στο θερα­πευ­τι­κό και ε­πι­στη­μο­νι­κό τομέα, ε­νώ ση­μα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα υ­πάρ­χουν και στις υποδο­μές τους, δίχως έως σήμερα να έχει καταγραφεί η παραμικρή βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης των παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται σε αυτά.
  • Τα 1.172 προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα υπόλοιπα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού ( Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Γραφεία Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, κ.α.) έχουν «εγκλωβίσει» πάνω από 3.200 άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει μετά το τέλος του Αυγούστου του 2008. Οι δομές και οι υπηρεσίες αυτές που εξυπηρετούν 100.000 περίπου συνανθρώπους μας με αυξημένες ανάγκες (κυρίως ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ), βρίσκονται επί των ημερών της διακυβέρνησής της ΝΔ στην «κόψη του ξυραφιού». Η χρηματοδότησή τους καθυστερεί συνεχώς και για πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι, ενώ το εργασιακό τους καθεστώς είναι καθεστώς «συνεχούς ομηρίας», αφού, μολονότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι συμβάσεις τους δεν μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Η ολοκλήρωση του προνοιακού χάρτη της χώρας - που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ - έχει παραμείνει «κενό γράμμα», στερώντας έτσι από τους διαμορφωτές πολιτικής στο τομέα της πρόνοιας ένα σημαντικό εργαλείο ορθολογικής αξιοποίησης των δομών και του προσωπικού.
  • Ο ακριβής καθορισμός των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ο σαφής καθορισμός των υποχρεώσεων του κράτους προς αυτές – για τον οποίο είχατε δεσμευτεί στο προεκλογικό σας πρόγραμμα – έχει πάει «περίπατο».
  • Η απογραφή της ακίνητης περιουσίας των παλαιών φορέων ΕΟΠ-ΠΙΚΠΑ-ΜΗΤΕΡΑ-ΙΒΣΑ, συνεχίζει να παραμένει κενό γράμμα.
  • Το «πολυδιαφημισμένο » εθνικό πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής που θα διαμορφώνατε, έχει παραμείνει «σχέδιο επί χάρτου».
  • Κανένα νέο μέτρο δεν έχει ληφθεί και καμία νέα στρατηγική δεν έχει σχεδιασθεί για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως οι άστεγοι, οι τσιγγάνοι ή οι πρόσφυγες.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή, απ’ όλα τα παραπάνω, προκύπτει ξεκάθαρα πως η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και η ενδυνάμωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας δεν βρίσκονται στις πολιτικές προτεραιότητες σας.

Επειδή, με τις συνεχείς – ανέξοδες – εξαγγελίες σας και τις επικλήσεις σας περί «επανίδρυσης» και στο τομέα της πρόνοιας, με υιοθέτηση νέων δράσεων και πρωτοβουλιών – που όμως ποτέ δεν βλέπουμε να υλοποιούνται - θέτετε σε κίνδυνο την κοινωνική προστασία, προκειμένου να πετύχετε την επικοινωνιακή ευμένεια και τη βέλτιστη διαχείριση της εικόνας σας.

Επερωτάστε:

1. Για την εγκατάλειψη της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Φροντίδας στη χώρα μας.

2. Για την απουσία συγκεκριμένων παρεμβάσεών ώστε να εκλείψουν τα παραπάνω περιγραφέντα φαινόμενα.

3. Για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και των δομών αυτού.

4. Για την απουσία συγκεκριμένου σχεδιασμού για τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές που υλοποιούνται από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

5. Για την μη ολοκλήρωση του προνοιακού χάρτη της χώρας.

6. Για τον μη ακριβή καθορισμό των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των υποχρεώσεων του κράτους προς αυτές.

7. Για την απουσία σχεδιασμού και νέων μέτρων για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

8. Για την απουσία ενιαίας, κεντρικής, μακροπρόθεσμης στρατηγικής στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

9. Για την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων της Ν.Δ. και την εφαρμογή μετεκλογικής πολιτικής που ξηλώνει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

  • ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
  • ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
  • ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
  • ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
  • ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
  • ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ
  • ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
  • ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
  • ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
  • ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΤΣΕΤΙΝ
  • ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
  • ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ
  • ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
  • ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
  • ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
  • ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
  • ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  • ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακώσεις χόνδρου αθλητών κατά την αγωνιστική περίοδο
Εικαστική ψυχοθεραπεία: Όταν το τραύμα λύνεται μέσα από την έκφραση
ΕΜΑ: Κίνδυνος ηπατικής βλάβης από φάρμακο για τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση