Κριτήρια περιβαλλοντικής αειφορίας για τα βιοκαύσιμα προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντά ο Επίτροπος Σταύρος Δήμας σε σχετική ερώτηση του Σταύρου Αρναουτάκη.

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρος Αρναουτάκης με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε θέσει το ζήτημα του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου των βιοκαυσίμων, δεδομένου ότι υπάρχει σαφής δέσμευση για την προέλευση του 10% της κατανάλωσης των οχημάτων από βιοκαύσιμα.



Απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Αρναουτάκη, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, ενώ υπεραμύνεται των θέσεων της Επιτροπής και του στόχου του 10% για τα βιοκαύσιμα, παραδέχεται ότι η έρευνα και η συλλογή στοιχείων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των βιοκαυσίμων συνεχώς εξελίσσεται.

Από την έρευνα, έχουν επισημανθεί κίνδυνοι όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η ελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα αποθηκευμένου στο έδαφος και στη βλάστηση, οι εκπομπές υποξειδίου του αζώτου από τη γεωργία, η μετατόπιση γεωργικών δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα αλλαγές των χρήσεων γης -κυρίως αποδάσωση- και η υποβάθμιση του εδάφους και των υδατικών πόρων.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Δήμας, η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους αυτούς, υποστηρίζει σταθερά ότι ‘είναι απαραίτητο να μην είναι επιζήμια για το περιβάλλον η πολιτική της στον τομέα των βιοκαυσίμων’.

Ο κ. Δήμας τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση της Επιτροπής η καταβολή κάθε προσπάθειας ώστε να εξασφαλιστεί η αειφόρος παραγωγή βιοκαυσίμων. Η Επιτροπή σκοπεύει να προσδώσει νομική ισχύ στις παραπάνω πολιτικές διακηρύξεις της μέσα από την πρόταση οδηγίας σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Συγκεκριμένα, στα άρθρα 15, 16 και 17 της οδηγίας προτείνεται η θέσπιση μιας σειράς κριτηρίων περιβαλλοντικής αειφορίας για τα βιοκαύσιμα, τα οποία αποτελούν, σύμφωνα με την Επιτροπή ‘ουσιώδεις ρήτρες διασφάλισης για την αποτροπή των μη αποδεκτών βλαβών του περιβάλλοντος’.

Αναφορικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει από την πολιτική για τα βιοκαύσιμα, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις κυρίως μέσω της δημιουργίας νέων ευκαιριών για τη γεωργία αλλά επικεντρώθηκε και στις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν στις συνθήκες εργασίας και στο δικαίωμα γαιοκτησίας σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ‘από την άποψη αυτή, ο βαθμός στον οποίο η παραγωγή βιοκαυσίμων αντιπροσωπεύει ευκαιρίες ή κινδύνους εξαρτάται και από τη γεωργική και την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο’.

Ο Επίτροπος παραδέχτηκε ότι η διάδοση των βιοκαυσίμων μάλλον θα οδηγήσει σε μέτρια συνολική αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής ενώ παράλληλα μπορεί να σημειωθεί σημαντική αύξηση των τιμών ορισμένων ειδών. Η αύξηση αυτή θα ωφελήσει κάποιους λόγω της αύξησης του εισοδήματος τους, αλλά μπορεί να πλήξει την επισιτιστική ασφάλεια των φτωχών στις αστικές περιοχές και μέρος των φτωχών στις αγροτικές.



Η Επιτροπή, υπογραμμίζει ο Επίτροπος, αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τα κοινωνικά αυτά ζητήματα που συνδέονται με τη γεωργία στις αναπτυσσόμενες χώρες και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο μέσων και δράσεων αναπτυξιακής συνεργασίας.

Επιπλέον, ενθαρρύνει την εφαρμογή εθελοντικών συστημάτων, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται η μελέτη κοινωνικών μέτρων από τη βιομηχανία ή από τρίτες χώρες.

Και ενώ η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής δεν ορίζει κοινωνικά κριτήρια για την παραγωγή βιοκαυσίμων, στο άρθρο 20 προβλέπεται υποχρέωση της Επιτροπής να παρακολουθεί και να υποβάλει εκθέσεις σχετικά με ορισμένα ζητήματα όπως οι αλλαγές στις χρήσεις γης, ο αντίκτυπος της αυξημένης ζήτησης βιοκαυσίμων στην αειφόρο ανάπτυξη της Κοινότητας και των τρίτων χωρών και γενικότερα αναπτυξιακά θέματα, ενώ αν παραστεί ανάγκη, τονίζει ο κ.

Δήμας, η Επιτροπή θα προτείνει διορθωτικά μέτρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Αναβάλλει την επίσκεψη στο "Παπαγεωργίου" λόγω του δυστυχήματος στην Ξάνθη
Αλφαβητάρι Υγείας: Ένα νέο εργαλείο ενίσχυσης της εγγραμματοσύνης Υγείας από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Στη FairLife L.C.C. απονέμεται η τιμητική διάκριση Οργάνωση της Χρονιάς 2024