Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑ.ΣΟ.Κ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο
Θέμα: Προβλήματα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην Ελλάδα θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον 2.000 κλίνες ΜΕΘ με τους μετριότερους υπολογισμούς, ενώ λειτουργούν μετά βίας 500 σε όλη τη χώρα με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Οι εντατικολόγοι εκπέμπουν για μια ακόμη φορά SOS, καθώς περισσότερες από 180 κλίνες παραμένουν κλειστές, λόγω των τραγικών ελλείψεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Νοσηλευτικό Προσωπικό, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Οι 2.000 Νοσηλευτές, που ο πρώην και νυν Υπουργός Υγείας είχαν υποσχεθεί από το 2004 ότι θα προσλαμβάνονταν μέχρι το τέλος του 2007, ακόμη περιμένουν την ειδοποίηση. Μετά από 4,5 χρόνια ακούγεται πάλι το σύνθημα, σε μία (1) εβδομάδα.
Όπως καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, οι εικόνες που εκτυλίσσονται στα Νοσοκομεία, ύστερα από κάθε εφημερία είναι εικόνες τριτοκοσμικής Χώρας. Αρκετοί ασθενείς διασωληνομένοι με φορητούς αναπνευστήρες στοιβάζονται στους διαδρόμους, επειδή δεν υπάρχουν κρεβάτια για να νοσηλευτούν στις Μονάδες και χάνεται πολύτιμος χρόνος, αφού δε δέχονται ειδική φροντίδα.
Ειδικά στον Ευαγγελισμό, στους διαδρόμους βρίσκονται 25 ασθενείς σήμερα με αναπνευστήρα.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Πατρών, πρόσφατα οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να μειώσουν τη δυναμικότητα της Εντατικής Μονάδας από 14 κλίνες σε μόλις 8, λόγω έλλειψης κυρίως Νοσηλευτών. Στο ‘Λαϊκό’ λειτουργούν μόλις το 50% των κλινών.
Το Θεραπευτήριο ‘Ερρίκος Ντυνάν’, εδώ και 1,5 μήνα έπαψε να ενοικιάζει τις 30 κλίνες ΜΕΘ που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και δε δέχεται ασθενείς από το ΕΚΑΒ, γιατί τα χρέη του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Οργανισμών προς αυτό έφθασαν τα 15 εκατ.
ευρώ.
Στο ΕΚΑΒ καθημερινά υπάρχουν λίστες αναμονής ασθενών σε βαρύτατη κατάσταση, των οποίων οι συγγενείς αναγκάζονται συχνά να καταφεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα, πληρώνοντας, όπως καταγγέλλεται, έως και 3.500 ευρώ, για ένα βράδυ.
Πόσοι από αυτούς πεθαίνουν, δε γνωρίζει κανείς, γιατί κανένας φορέας του υπουργείου δε δίνει τέτοια στοιχεία.
Η σύγκρισή μας με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε, είναι απογοητευτική. Ενώ στην Ε.Ε οι κλίνες Εντατικής Θεραπείας αποτελούν το 20% των κλινών των Νοσοκομείων, στην Ελλάδα αποτελούν μόνο το 2,2%. Γράφτηκε μάλιστα στον ημερήσιο τύπο (ΤΑ ΝΕΑ) πως η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, ζώντας καλύτερα από κάθε άλλον το καθημερινό αυτό πρόβλημα, συγκεντρώνει υπογραφές ηλεκτρονικά, προκειμένου να πιέσει για τη λειτουργία των κλειστών ΜΕΘ.
Αν λάβει δε κανείς υπόψη του ότι μόνο στον ΄΄Ευαγγελισμό΄΄ λειτουργούν περίπου 40 κλίνες, το ποσοστό των κλινών ΜΕΘ στην περιφέρεια δεν ξεπερνά το 1 ½ %.
Από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Χώρας, μια Κυβέρνηση που είχε στοιχειώδες πρόγραμμα για την υγεία, όφειλε να αυξάνει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ, πανελλαδικά, τουλάχιστον κατά 50 – 60 κλίνες. Αντί για πρόγραμμα και έργο, νέες υποσχέσεις.
Με τις εξελίξεις της Ιατρικής αυξάνονται και οι ανάγκες. Άλλες ήταν οι ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ το 1980, άλλες το 1990, άλλες το 2000 και άλλες σήμερα. Οι 180 δηλαδή κλίνες που σήμερα παραμένουν κλειστές, εάν τελικά λειτουργήσουν, προφανώς δεν επαρκούν για την κάλυψη των νέων αναγκών.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά οι 180 κλίνες των ΜΕΘ, όπως επανειλημμένα έχει υποσχεθεί την τελευταία 4ετία;
2) Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο , το οποίο να καθορίζει
το πότε θα στελεχωθούν με το αναγκαίο Προσωπικό οι ΜΕΘ;
3) Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, που έχει καταρτίσει για το
μέλλον, αφού είναι δεδομένο ότι οι ανάγκες διαρκώς και αυξάνονται;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ηλίας Ε. Λαμπίρης
Εμμανουήλ Γ. Σκουλάκης
Έκτορας Π. Νασιώκας
Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος
Γεώργιος Δ. Φλωρίδης
Ειδήσεις υγείας σήμερα
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Ένα κοινωνικό συμβόλαιο για το αύριο της Υγείας
Είναι το δέρμα σας “έτοιμο” για τα Χριστούγεννα;
Η χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα D συχνά δεν είναι ανιχνεύσιμη [Μελέτη]