ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ΘΕΜΑ: Οι πισίνες και τα SPA πηγές πρόκλησης ασθενειών λόγω ελλιπούς συντήρησης.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο 'International Journal of Hygiene and Environmental health', ένα στα τρία δείγματα ύδατος από πισίνες στη Βορειοδυτική Ελλάδα υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια βακτιριδίων.
Το ανησυχητικό εύρημα όμως των επιστημόνων είναι ότι 38 από τα 107 βακτηρίδια που απομονώθηκαν ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Οι πισίνες με τη χειρότερη μικροβιολογική ποιότητα και τη συχνότερη απομόνωση πολυανθεκτικών μικροβίων (73,6%) είναι οι κλειστές πισίνες υδροθεραπείας τύπου spa, όπου η θερμοκρασία του νερού είναι γύρω στους 34-36 βαθμούς Κελσίου, ιδανική για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.
Σε αυτού του τύπου τις πισίνες απομονώθηκαν οι υψηλότεροι αριθμοί από ολικά κολοβακτηρίδια, κολοβακτηρίδια κοπρανώδους προέλευσης και εντεροκόκκους.
Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών που πραγματοποιήθηκε η έρευνα έγιναν συνολικά 462 δειγματοληψίες ύδατος, σε ώρες που στα νερά κολύμβησης δεν βρισκόταν κανένας λουόμενος.
Ο έλεγχος έγινε σε πισίνες για προπονήσεις αθλητών, για άσκηση ενηλίκων ατόμων, για εκπαίδευση μικρών παιδιών, για υδροθεραπεία, καθώς και σε υπαίθριες πισίνες αναψυχής. Όλα τα δείγματα ύδατος αναλύθηκαν για την παρουσία βακτηριδίων, πρωτόζωων και μυκήτων.
Το 67% των δειγμάτων που εξετάστηκαν αποδείχθηκε ότι ήταν σύμφωνα με τα μικροβιολογικά πρότυπα (βρετανικά, γερμανικά και ελληνικά), ενώ το 32,9% υπερέβησαν τουλάχιστον ένα από τα όρια.
Συνολικά ανιχνεύθηκαν πολυανθεκτικές ψευδομονάδες και σταφυλόκοκκοι (στις πισίνες προπόνησης), ψευδομονάδες, σταφυλόκοκκοι και εντεροβακτηριακά (Enterobacter, Klebsiella) σε πισίνες υδροθεραπείας και ψευδομονάδες σε πισίνες αναψυχής.
Επειδή τα κολυμβητήρια και οι χώροι υδροθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας εξαιτίας των ανεπαρκών ελέγχων και της κακής συντήρησης,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα εν όψει και της θερινής περιόδου, ώστε να ελεγχθούν όλες οι πισίνες, τα κολυμβητήρια και οι χώροι υδροθεραπείας για τη σωστή λειτουργία τους για να εξασφαλίσουν την υγεία και ασφάλεια των λουομένων;
- Όσον αφορά τα πορίσματα της ανωτέρω έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου τα έχουν πάρει υπόψη τους ώστε να λάβουν πιο κατάλληλα μέτρα για την ποιότητα των νερών στις πισίνες;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τρέξιμο και πόνος στη μέση: Πώς σχετίζονται
Η ασφάλεια της υγείας σου πρέπει να είναι διάλογος
Ποιος είναι ο διάδοχος του Albert Bourla στην IFPMA