Ερευνητές του Yokohama National University στην Ιαπωνία, υποδεικνύουν ότι το κινναμικό οξύ που βρίσκεται στην κανέλα ενδεχομένως μπορεί να προσφέρει υποσχόμενη νέα μέθοδο που θα προάγει την ανάπτυξη τριχοφυΐας σε ανθρώπους με τριχόπτωση.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ακολούθησε προηγούμενα ευρήματα που έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη τριχοφυΐας στοχεύοντας τον υποδοχέα OXTR στους θύλακες.

Ομως η ωκυτοκίνη καθαυτή είναι ανεπαρκής υποψήφιος για την αγωγή κατά της τριχόπτωσης, γιατί δεν μπορεί εύκολα να διαπεράσει το δέρμα.

Το κινναµικό οξύ είναι γνωστό πως αυξάνει την έκφραση του OXTR, πιθανόν μιμούμενο την επίδραση της ωκυτοκίνης στην ανάπτυξη τριχοφυΐας.

Ο Junji Fukuda, δήλωσε ότι τα υποσχόμενα αποτελέσματα ενδεχομένως θα είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη προϊόντων για την τριχόπτωση που θα στοχεύουν την ωκυτοκίνη.

Οι ερευνητές αντιμετώπισαν δερματικά κύτταρα στο κεφάλι με διάφορες συγκεντρώσεις κινναμικού οξέος.

Σε δόσεις έως 500 μg/mL, η ουσία αύξανε την έκφραση του OXTR και αρκετών σημαντικών γονιδίων που συνδέονται με την ανάπτυξη της τριχοφυΐας. Υψηλότερες δόσεις όμως άρχισαν να βλάπτουν τα κύτταρα.

Σε δόσεις κάτω από 500 μg/mL, παρατηρήθηκε δοσοεξαρτώμενη αύξηση της έκφρασης του υποδοχέα ωκυτοκίνης και των γονιδίων που συνδέονται με την ανάπτυξη τριχών.

Για να επιβεβαιώσει η ομάδα ότι η επίδραση οφειλόταν στην ενεργοποίηση του OXTR επανέλαβε το πείραμα μπλοκάροντας το OXTR- κάτι που εμπόδισε την αύξηση στα γονίδια ανάπτυξης τριχοφυΐας.

Αυτό υποδεικνύει οτι το κινναμικό οξύ δρα διεγείροντας την οδό ωκυτοκίνης.

Επίσης οι ερευνητές ανέπτυξαν πραγματικούς θύλακες ανθρώπου στο εργαστήριο με χρήση τρισδιάστατου συστήματος καλλιέργειας που είχαν αναπτύξει. Όταν αντιμετωπίστηκαν με κινναμικό οξύ αυτά ανέπτυξαν δομές σαν άξονα τρίχας που ήταν 1,25 φορές πιο μακριές από τους θύλακες που δεν αντιμετωπίστηκαν και έναντι αύξησης κατά 1,3 φορές με την αντιμετώπιση ωκυτοκίνης στην προηγούμενη μελέτη της ομάδας.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν το εκχύλισμα κανέλας αρχίσει να εμφανίζεται σε φάρμακα κατά της τριχόπτωσης.

Πηγές:
Scientific Reports,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο