Ένα πρώιμο κρούσμα λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, καταγράφηκε στην Ισπανία.

Όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), πρόκειται για άτομο που μολύνθηκε στην επαρχία της Σεβίλλης και εμφάνισε συμπτώματα στις αρχές Μαρτίου.

Οι αρχές δημόσιας υγείας της Ισπανίας ενημέρωσαν ότι διεξάγονται εντομολογικές έρευνες, με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να δείχνουν υψηλότερες πυκνότητες κουνουπιών Culex pipiens σε σύγκριση με τα ίδια μήνα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να έχει ανιχνευτεί ο ιός στα θηλυκά κουνούπια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η ανίχνευση επιβεβαιωμένου κρούσματος μόλυνσης αυτή την περίοδο είναι ασυνήθιστη, αλλά όχι απροσδόκητη, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαιρετικά ήπιο καιρό στα τέλη του χειμώνα και την αυξημένη δραστηριότητα του φορέα.

Η απουσία επιπλέον κρουσμάτων μπορεί να υποδηλώνει ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε ήταν μεμονωμένο και δεν σηματοδοτείται η έναρξη μίας ενεργού περιόδου, η οποία συνήθως ξεκινά στις αρχές του καλοκαιριού. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου παρακολουθούν την κατάσταση.

Στην Ελλάδα

Από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φαίνεται πως το 2023 είχαν διαγνωστεί συνολικά 162 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας.

Από αυτά, τα 119 είχαν παρουσιάσει εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση και 43 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα), χωρίς εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Είχαν, επίσης, καταγραφεί 23 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 81 έτη, με εύρος από 64 έως 90 ετών.

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα της περυσινής περιόδου είχε αναφέρει έναρξη συμπτωμάτων στις 5 Ιουλίου και το τελευταίο διαγνωσθέν περιστατικό στις 6 Οκτωβρίου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αγία Όλγα": Σπάνιος όγκος στον σπλήνα 56χρονης - Πώς αντιμετωπίστηκε [εικόνα]
Στα 47 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο κόστος των χρόνιων ασθενειών έως το 2030
Προβληματισμός με τα ΜΗΣΥΦΑ