Νέα έρευνα του Cedars-Sinai υποδεικνύει ότι άνθρωποι που πρόκειται να υποβληθούν σε ορισμένες ιατρικές πράξεις θα πρέπει να σταματήσουν τη λήψη δημοφιλών φαρμάκων για το διαβήτη και την παχυσαρκία, ημέρες ή εβδομάδες πριν, για να αποφύγουν επιπλοκές.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φάρμακα GLP-1RA (όπως η σεμαγλουτίδη) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση.

Η μεγάλης κλίμακας έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Gastroenterology.

Ενας τρόπος που αυτά τα φάρμακα δρουν είναι επιβραδύνοντας την πέψη, επομένως οι άνθρωποι αισθάνονται κορεσμό περισσότερο χρόνο και τρώνε λιγότερο.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι η τροφή παραμένει στο στομάχι περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, το στομάχι ενδεχομένως δεν είναι εντελώς άδειο κατά τη συνήθη διάρκεια νηστείας που συνιστάται πριν από χειρουργική επέμβαση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πνευμονίας εξ εισροφήσεως, εξηγεί ο Ali Rezaie.  

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία 1 εκατ. ασθενών που υποβλήθηκαν σε ενδοσκόπηση μεταξύ 2-18-2020.

Ασθενείς που λάμβαναν GLP-1RA είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες για πνευμονία εξ εισροφήσεως έναντι όσων δεν τα λάμβαναν πριν την ιατρική πράξη.

Όταν εφαρμοστεί αυτός ο κίνδυνος σε 20 εκατ. ενδοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, μπορεί ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός περιστατικών όπου η πνευμονία εξ εισροφήσεως θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι ασθενείς σταματούν τη λήψη GLP-1RA πριν την εξέταση.

Ο Yee Hui Yeo, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα  θα μπορούσαν να αλλάξουν την κλινική πρακτική.

Ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα και πρόκειται να υποβληθούν σε ενδοσκόπηση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ομάδα περίθαλψης εκ των προτέρων για να αποφύγουν ανεπιθύμητες επιπλοκές, δήλωσε ο ερευνητής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου