Υπάρχουν πολλές αιτίες ξηροδερμίας. Εξωτερικοί παράγοντες όπως η έκθεση σε σκληρές καιρικές συνθήκες ή καθαριστικά είναι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν ξηρότητα. Ωστόσο, εσωτερικοί παράγοντες όπως η γήρανση και ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορούν επίσης να συμβάλουν στο πρόβλημα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η έκθεση σε ορισμένα στοιχεία εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου μπορεί να επηρεάσει την υγρασία του δέρματος. Για παράδειγμα, ο ήλιος, ο κρύος καιρός, η ξηρή θέρμανση εσωτερικού χώρου και η χαμηλή υγρασία μπορούν όλα να στεγνώσουν το δέρμα και να του προκαλέσουν απώλεια υγρασίας. Η μείωση της έκθεσής σας σε αυτούς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η εφαρμογή ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος ενώ βρίσκεστε έξω, θα βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροδερμίας.

Υπερ-καθαρισμός του δέρματός σας

Το πλύσιμο του προσώπου και του σώματός σας με σκληρά καθαριστικά μπορεί να κάνει το δέρμα να γίνει ξηρό. Το να κάνετε ζεστό ντους για μεγάλες περιόδους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ξηρότητα του δέρματος. Για να το καταπολεμήσετε αυτό, περιορίστε τον χρόνο που περνάτε στο ντους σε λιγότερο από 10 λεπτά και χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά χωρίς αρώματα. Μετά το μπάνιο ή το ντους, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα σε νωπό δέρμα, το οποίο θα βοηθήσει στο να “κλειδώσετε” την υγρασία που χρειάζεστε.

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνετε, οι πόροι σας παράγουν λιγότερο σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα σας. Αυτή η μείωση ξεκινά συνήθως γύρω στα 40. Από τα 40 και μετά, τα επίπεδα σμήγματος θα συνεχίσουν να πέφτουν, οδηγώντας σε ξηρότερο δέρμα καθώς μεγαλώνετε.

Κάπνισμα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Οι χημικές ουσίες στα τσιγάρα έχει βρεθεί ότι επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος, γεγονός που κάνει το δέρμα σας να γίνεται πιο ξηρό. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην ξηροδερμία.

Φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος

Οι φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις είναι μακροχρόνιες δυσλειτουργίες του δερματικού φραγμού που προκαλούνται από ουσίες που ερεθίζουν τα αισθητήρια νεύρα του δέρματος. Μια κοινή φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος είναι η ατοπική δερματίτιδα, γνωστή και ως έκζεμα. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ξηροδερμία, κνησμό και φλεγμονή του δέρματος. Μια άλλη κοινή πάθηση είναι η ψωρίαση.

Παθήσεις και θεραπείες

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν εξαιρετικά ξηρό δέρμα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)

Διαβήτης

Νόσοι του θυρεοειδούς

Νεφρική νόσος

Στατίνες, φάρμακα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Διουρητικά, φάρμακα που βοηθούν στην απομάκρυνση των υγρών από το σώμα αυξάνοντας την παραγωγή ούρων

Αιμοκάθαρση, θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια

Θεραπείες καρκίνου, όπως χημειοθεραπεία και θεραπείες ακτινοβολίας

Θεραπείες για το ξηρό δέρμα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφίσετε το ξηρό δέρμα. Η εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων απευθείας πάνω του και η πραγματοποίηση αλλαγών στο περιβάλλον σας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηρότητας, όπως και της αιτίας που υπάρχει.

Μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα ξηροδερμίας στο σπίτι ακολουθώντας μια ήπια ρουτίνα περιποίησης. Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες για το πρόσωπο και το σώμα. Σε περιπτώσεις πολύ ξηρού δέρματος ή με έντονη φαγούρα, μπορεί να χρειαστείτε μια συνταγογραφούμενη ενυδατική κρέμα από τον γιατρό σας.

Πώς να αποτρέψετε την ξηροδερμία

Το να διατηρείτε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροδερμίας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να διατηρήσετε την υγεία του δέρματός σας και να αποφύγετε την ξηρότητα:

*Εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το πλύσιμο των χεριών σας ή εντός πέντε λεπτών από το ντους ή το μπάνιο, και εφαρμόστε στο σώμα και το πρόσωπό σας όπως απαιτείται μέσα στην ημέρα.

*Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά χωρίς άρωμα.

*Χρησιμοποιήστε ενυδατικές λοσιόν ή κρέμες που περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, λάδι jojoba, γλυκερίνη, γαλακτικό οξύ ή βούτυρο καριτέ.

*Επιλέξτε απορρυπαντικά ρούχων με την ένδειξη υποαλλεργικά.

*Φοράτε γάντια όταν είστε έξω το χειμώνα, όταν καθαρίζετε το σπίτι ή για να προστατεύετε τα χέρια σας κατά τη διάρκεια εργασιών όπου μπορεί να βραχούν ή να κρυώσουν.

*Αποφύγετε το κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς αντιδρά το συκώτι στη θέα της τροφής
Σε ποια τοξικά μέταλλα εκτίθενται έφηβοι που ατμίζουν [μελέτη]
Johnson & Johnson: Προτείνει διακανονισμό 6,5 δισ. δολαρίων για τη βρεφική πούδρα