Η αναπνοή είναι η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός προσλαμβάνει οξυγόνο και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα. Κατά τη λειτουργία της αναπνοής ο αέρας εισέρχεται από τη ρινική κοιλότητα αλλά και από την στοματική κοιλότητα, διέρχεται από τον λάρυγγα, την τραχεία  για να καταλήξει στους βρόγχους και στις κυψελίδες του πνεύμονα, από όπου μέσω του καρδιαγγειακού συστήματος το οξυγόνο μεταφέρεται σε όλους τους ιστούς του οργανισμού.  Στη συνέχεια, έχοντας παραλάβει διοξείδιο του άνθρακα, ο  αέρας ακολουθεί την αντίστροφη πορεία και εξέρχεται από το σώμα. Κατά τη διέλευσή του αυτή στο φυσιολογικό σώμα, ο αέρας δεν συναντά εμπόδια και ο παραγόμενος ήχος είναι ρυθμικός και ομαλός.

Όταν το τοίχωμα των αεραγωγών παρουσιάζει εμπόδια ή στενώσεις μειώνεται η ταχύτητα ροής του αέρα και παράγονται ήχοι σαν σφύριγμα. Οι αναπνοές με σφύριγμα δεν είναι μόνο ανησυχητικές και άβολες, αλλά συχνά είναι ενδεικτικές ενός υποκείμενου προβλήματος όπως είναι οι αλλεργίες, οι βρογχεκτασίες, η βρογχιολίτιδα, η χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ),η επιγλωττίτιδα, η εισρόφηση ξένου σώματος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), η συγκοπή, καρκινώματα, φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), αποφρακτική άπνοια ύπνου, λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος, κάπνισμα, δυσλειτουργία φωνητικών χορδών. Ενίοτε σε παιδιά και ηλικιωμένους, το σφύριγμα υποδηλώνει ακούσια εισρόφηση ξένου σώματος που μπορεί να έγινε π.χ. με το παιγνίδι ή κατά το μάσημα σκληρής τροφής.

Κατά την περίοδο που διανύουμε, η αφρικανική σκόνη, η γύρη, παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται με την αναπνοή είναι υπεύθυνοι για ποικίλες παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύονται από σφύριγμα αναπνοής, οι συχνότερες από τις οποίες είναι:

Άσθμα. Το άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών. Ο συριγμός είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του άσθματος, που συχνά προκαλείται από γύρη και ποικίλα αλλεργιογόνα, άσκηση ή λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Παρόξυνση χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) .Η ΧΑΠ περιλαμβάνει παθήσεις όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα, που προκαλούν απόφραξη της ροής του αέρα και δυσκολίες στην αναπνοή. Ο συριγμός μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια παροξύνσεων από παθογόνους μικροοργανισμούς  ή ως χρόνιο σύμπτωμα.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.  Ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους αεραγωγούς, οδηγώντας σε συριγμό. Καταστάσεις όπως η βρογχιολίτιδα στα παιδιά και η πνευμονία στους ενήλικες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε συριγμό.

Αλλεργικές αντιδράσεις: Αλλεργιογόνα όπως η γύρη, τα ακάρεα σκόνης, το τρίχωμα των κατοικίδιων και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, προκαλώντας συριγμό σε ευαίσθητα άτομα.

Μέτρα πρόληψης

  • Αποφεύγετε το κάπνισμα: Ο καπνός του τσιγάρου ερεθίζει τους αεραγωγούς, οδηγώντας σε φλεγμονή, αυξημένη παραγωγή βλέννας, επιρρέπεια σε λοιμώξεις και ασθματικές αντιδράσεις.
  • Συνιστάται αποφυγή χώρων με συνωστισμό, αποφυγή αγγίγματος προσώπου και εφαρμογή κανόνων αναπνευστικής υγιεινής (κάλυψη στόματος και μύτης κατά το φτάρνισμα ή τον βήχα).
  • Συνιστάται καλό πλύσιμο χεριών, το οποίο πρέπει να διαρκεί οπωσδήποτε πάνω από 20 δευτερόλεπτα, δεν πρέπει να αμελούνται οι πτυχές των δακτύλων, οι καρποί και η περιοχή κάτω από τα νύχια. Διδάξτε τα παιδιά σας πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους και ελέγξτε εάν οι παιδότοποι και οι χώροι φύλαξης των νηπίων σας τηρούν τους σωστούς κανόνες υγιεινής. Οι κάτοχοι παιδότοπων και χώρων φύλαξης νηπίων πρέπει να μεριμνούν επιπροσθέτως για το σωστό καθαρισμό κοινόχρηστων παιχνιδιών και αντικειμένων.
  • Συνιστάται άριστη αποκατάσταση νοσημάτων που προκαλούν καταστολή ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Συνιστάται αποφυγή αλλεργιογόνων, μούχλας, σκόνης, γύρης, καυσαερίων. Για την προστασία από καυσαέρια και  γύρη, το σπίτι πρέπει ιδανικά να αερίζεται το πρωί 5:00-7:00π.μ., τα παράθυρα πρέπει ιδανικά να είναι διπλά και να  διατηρούνται κλειστά, τα τζάμια στα αυτοκίνητα επίσης να διατηρούνται κλειστά, η γούνα των κατοικίδιων ζώων όταν εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον πρέπει να πλένεται και να καθαρίζεται, πρέπει να αποφεύγεται η κυκλοφορία σε εξωτερικό χώρο  κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να γίνεται άμεση αλλαγή ρουχισμού μετά την επιστροφή στο σπίτι, ενώ για τα κρεβάτια και τα μαξιλάρι συνιστώνται  εξωτερικά καλύμματα.  Για τη σκόνη συνιστάται επιπροσθέτως συχνό ξεσκόνισμα με χρήση καλής ηλεκτρικής σκούπας, απομάκρυνση χαλιών, μοκετών, κουρτινών και «φορτωμένων» επίπλων. Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα σε υψηλή θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας ιδανικά στεγνωτήριο αυτή την περίοδο. Απομακρύνετε τις εστίες μούχλας και την υγρασία, χρησιμοποιήστε καλά συστήματα κλιματισμού, εξαερισμού και σωστά συντηρημένα κλιματιστικά συστήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία