Μερικοί ερευνητές περιγράφουν την αντοχή ως τη δύναμη που χρειαζόμαστε για τη διατήρηση μιας σωματικής ή πνευματικής προσπάθειας. Όταν έχετε χαμηλή αντοχή, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι αφού καταβάλετε μόνο λίγη ενέργεια—όπως να ανεβείτε τις σκάλες ή να ολοκληρώσετε μια εργασία που απαιτεί διανοητική προσπάθεια. Αυτή η εμπειρία κόπωσης μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κινήτρου και προβλήματα στη συγκέντρωση. Πώς μπορούμε να αυξήσουμε, λοιπόν, την αντοχή μας;

Αύξηση της αντοχής μέσω της άσκησης

Η άσκηση είναι ο κύριος τρόπος για να αυξήσετε την αντοχή και την ικανότητα να καταβάλλετε τη μέγιστη σωματική προσπάθεια σε μια δεδομένη περίοδο. Μελέτες δείχνουν ότι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

Μείωση της κόπωσης

Μείωση των επιπέδων του στρες

Ενίσχυση της συνολικής ευεξίας

Αν είστε ήδη δραστήριοι, οι ειδικοί συνιστούν να αλλάξετε τη ρουτίνα άσκησής σας για να ενισχύσετε την αντοχή. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει έξτρα προσπάθεια μέσω:

Αύξηση του βάρους στις ασκήσεις

Αύξηση της έντασης και του χρόνου κατά τη διάρκεια των προπονήσεων

Μείωση του χρόνου ανάπαυσης μεταξύ των ασκήσεων ή των επαναλήψεων

Συνδυάζοντας έντονη άσκηση και αποκατάσταση

Ακριβώς όπως η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική, το να επιτρέπουμε στο σώμα να ξεκουραστεί και να ανακάμψει είναι επίσης σημαντικό. Το να ακούτε το σώμα σας και να έχετε ημέρες ανάπαυσης στις οποίες δεν ασκείτε έντονα τον εαυτό σας επιτρέπει στο σώμα, το μυαλό και το μυϊκό σας σύστημα να αναδομηθούν.

Αύξηση της αντοχής μέσω της διατροφής

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τρόφιμα που προσφέρουν σταθερή ενέργεια, καθώς αυτό είναι το κλειδί για την αύξηση της αντοχής μέσω της διατροφής. Αν έχετε ήδη ενσωματώσει την άσκηση στη ρουτίνα σας για να αυξήσετε την αντοχή, σκεφτείτε να προσθέσετε έναν συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην αναπλήρωση των χαμένων αποθεμάτων γλυκογόνου και των αμινοξέων που απαιτούνται για την παροχή ενέργειας στο σώμα και τη δημιουργία πρόσθετης μυϊκής μάζας.

Αύξηση της αντοχής (με ασφάλεια) με συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα που αυξάνουν την ενέργεια και την αντοχή έχουν κερδίσει δημοτικότητα.

*Το αμινοξύ τυροσίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης ως συμπλήρωμα διατροφής. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτή η ουσία θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την αύξηση της πνευματικής αντοχής και της γνωστικής λειτουργίας, ιδιαίτερα σε καταστάσεις που θεωρούνται υψηλού στρες.

*Η Ashwagandha, ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική, θεωρείται επίσης από τους ερευνητές ότι βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, στη μείωση της κούρασης και στη βελτίωση πτυχών της σωματικής απόδοσης.

*Η κρεατίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται φυσικά από το σώμα. Είναι επίσης ένα δημοφιλές συνθετικό συστατικό που χρησιμοποιείται για την απόδοση της άσκησης. Επειδή αυτή η ουσία βοηθά στην παροχή ενέργειας στο μυϊκό σύστημα, οι αθλητές τη χρησιμοποιούν συχνά σε μορφή συμπληρώματος για την οικοδόμηση μυών.

Μην ξεκινήσετε την λήψη ενός συμπληρώματος χωρίς να έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας.

Πώς να ενισχύσετε την ψυχική σας αντοχή

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χτίσετε ψυχική αντοχή περιλαμβάνουν:

*Το να βάζετε στόχους και να παραμένετε αισιόδοξοι όσο παρακολουθείτε την πρόοδό σας

*Να εστιάζετε στους λόγους που βάλατε αυτούς τους στόχους, ώστε να μην χάνετε το κίνητρό σας

*Να ζητάτε βοήθεια όταν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να φέρετε κάτι σε πέρας – δεν είναι ανάγκη να τα κάνετε όλα μόνοι σας, και γρήγορα

*Δοκιμάστε τεχνικές ενσυνειδητότητας όπως οι ασκήσεις αναπνοής, η γιόγκα και ο διαλογισμός

Τι μειώνει την αντοχή;

Διάφοροι τρόποι ζωής και παράγοντες κινδύνου μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας και αντοχής σας, όπως:

Διατροφή: Μια μη ισορροπημένη διατροφή γεμάτη λιπαρά, ζαχαρούχα ή επεξεργασμένα τρόφιμα δεν παρέχει στο σώμα αρκετά καύσιμα και θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί σωστά, οδηγώντας σε περισσότερη φλεγμονή και λιγότερη ενέργεια.

Έλλειψη γυμναστικής: Η μη αρκετή σωματική δραστηριότητα και η καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών υγείας, αποδυναμώνουν τους μύες και αυξάνουν τα επίπεδα στρες.

Ύπνος: Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας.

Χρήση ουσιών: Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση άλλων ουσιών έχουν επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε προβλήματα με τον ύπνο, τα επίπεδα ενέργειας και τη γενική υγεία.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε