Σε νέα ανάλυση για τη γενετική προδιάθεση καρκίνου των νεφρών, ερευνητές εντόπισαν 50 νέες περιοχές στο γονιδίωμα που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Οι πληροφορίες θα μπορούσαν μια ημέρα να χρησιμοποιηθούν για την εξέλιξη της κατανόησης της μοριακής βάσης του καρκίνου των νεφρών και για να εντοπιστούν νέοι στόχοι για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Προηγούμενη έρευνα (GWAS) σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής εντόπισε 13 περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών. Όμως, δεν υπήρχε ποικιλία στον πληθυσμό της.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξέταση GWAS σε συμμετέχοντες με διαφορετική γενετική καταγωγή στους οποίους περιλαμβάνονταν 29.020 με καρκίνο στα νεφρά και 835.670 χωρίς τη νόσο.

Ανάλυση των στοιχείων από έρευνες, βάσεις δεδομένων και νέα έρευνα, οδήγησε στον εντοπισμό 50 νέων περιοχών που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου στα νεφρά φέρνοντας το συνολικό αριθμό σε 63 τέτοιες περιοχές.

Μεταξύ των νέων γενετικών ποικιλομορφιών υπήρχαν αρκετές που συνδέονταν με κίνδυνο για θηλώδες καρκίνωμα.

Άλλη ποικιλομορφία στο γονίδιο VHL ήταν συχνή σε ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής και συνδεόταν με τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης του διαυγοκυτταρικού καρκινώματος.

Τέλος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία της έρευνας για να αναπτύξουν μέτρηση του γενικού κινδύνου ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρκίνο στα νεφρά, που μπορεί να συνδυαστεί με γνωστούς παράγοντες κινδύνου-υπέρταση, κάπνισμα, υψηλό ΔΜΣ- για να εντοπιστεί πιθανόν νωρίτερα ο καρκίνος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το National Cancer Institute και δημοσιεύτηκε στο  Nature Genetics.

 

Πηγές:
Nature Genetics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]