Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξέδωσε oδηγίες σύμφωνα με τις οποίες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που είναι να μεταφερθούν από την μία Πολιτεία στην άλλη θα πρέπει να ελέγχονται για τη γρίπη των πτηνών.

Η νέα οδηγία έρχεται μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε δείγματα παστεριωμένου γάλακτος στα ράφια των καταστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι τα μολυσμένα δείγματα στο γάλα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου.

Δεν είναι σαφές πώς η νέα εντολή θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού - ένα στέλεχος της γρίπης των πτηνών που ονομάζεται H5N1 - μεταξύ των βοοειδών της χώρας. Ο ιός έχει ήδη ανιχνευθεί σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε 9 πολιτείες : Αϊντάχο, Κάνσας, Μίσιγκαν, Νέο Μεξικό, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Οχάιο, Τέξας και Κολοράντο.

«Πιστεύω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι η μόλυνση είναι πιο εκτεταμένη», δήλωσε ο  Dr. Nirav Shah, επιδημιολόγος και πρώην καθηγητής ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμο Harvard στο τμήμα για τη δημόσια υγεία.  

Αν και ο ίος H5N1 μπορεί να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος στους ανθρώπους δεν εξαπλώνεται εύκολα. Εκτός από τον έλεγχο των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων πριν από τη μεταφορά τους, η οδηγία του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιετειών απαιτεί επίσης από τα κρατικά κτηνιατρικά εργαστήρια να αναφέρουν τυχόν θετικά τεστ στις ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές. 

Αν και ο FDA δεν έχει ολοκληρώσει μελέτες ειδικά για το εάν η παστερίωση σκοτώνει τον ιό που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών, ο οργανισμός δήλωσε τη προηγούμενη εβδομάδα ότι, «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει τίποτα που θα άλλαζε την εκτίμησή μας ότι η εμπορική παροχή γάλακτος είναι ασφαλής».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη