Ακόμα και στην γυμναστική υπάρχει… μόδα. Κάθε χρόνο φαίνεται να τραβάει τα φώτα κάποια καινούρια επαναστατική μέθοδος, αλλά ποιες από αυτές έχουν όντως αποτέλεσμα; Ας δούμε μερικές νέες – που, στην πραγματικότητα, είναι παλιές – μεθόδους που επιστρέφουν δυναμικά και αποκτούν φανατικούς οπαδούς.

Gadgets που… φοριούνται

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις που έχουν να κάνουν με το περιττό βάρος αρχίζουν να επιλέγουν ειδικά gadgets με τα οποία μπορούν να μετρούν σχεδόν τα πάντα: από τα βήματα που κάνουν, μέχρι τις θερμίδες που καίνε καθημερινά, αλλά και το πόσο δραστήριοι είναι γενικά στην καθημερινή ζωή τους, πόσες ώρες κοιμούνται, και πολλά άλλα. Αυτά τα gadgets μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμα, γιατί μας δίνουν μια λεπτομερή εικόνα για την υγεία μας και μας βοηθούν να αποφύγουμε τους κρυφούς κινδύνους της καθιστικής ζωής.

Άσκηση με το βάρος του σώματος

Οι ασκήσεις που γίνονται με το βάρος του σώματος είναι απίστευτα βολικές: δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αν έχουμε όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό, και μπορούμε να τις κάνουμε παντού. Επιπλέον, αυτού του είδους οι ασκήσεις, καθώς δεν περιλαμβάνουν πίεση που ασκείται στο σώμα από κάποιον εξωτερικό παράγοντα (δηλαδή, ένα όργανο γυμναστικής), μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε τον απόλυτο έλεγχο του σώματός μας. Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς (και αγαπημένες μας) ασκήσεις είναι τα κλασικά squats, οι κάμψεις και οι έλξεις.

Διαλειμματική γυμναστική υψηλής έντασης

Μπορεί να μην είχατε ακουστά αυτό τον όρο, αλλά αποτελεί σταθερό κομμάτι της προπόνησης των αθλητών εδώ και πολλά χρόνια. Αυτού του είδους η πολύ έντονη γυμναστική χτίζει την αντοχή του σώματος, μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες (και τα επίπεδα fitness) καθενός, γυμνάζει τους μύες και αυξάνει την δύναμη. Επιπλέον, βοηθάει στην περισσότερη κατανάλωση οξυγόνου από τον οργανισμό μετά την άσκηση, που σημαίνει ότι μας επιτρέπει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες και λίπος σε σχέση με τις πιο απλές μεθόδους γυμναστικής.

Ασκήσεις με βάρη

Τα οφέλη της γυμναστικής με βάρη είναι τεράστια – και όχι μόνο για τους άντρες. Ο μύθος που θέλει τις γυναίκες να ασχολούνται κυρίως με αερόβια γυμναστική πρέπει να σταματήσει να υπάρχει όπως και ο χρόνος που αλλάζει! Χτίζει δυνατά οστά, ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας, αυξάνει την μυϊκή μάζα και καταπολεμεί την παχυσαρκία. Καιρός, λοιπόν, να πιάσουμε τους αλτήρες!

Personal training

Μερικές φορές, είναι πολύ καλά τα… ιδιαίτερα! Αν σας ενδιαφέρει να γυμναστείτε με έναν personal trainer, ψάξτε για κάποιον που έχει πιστοποίηση, αλλά και όρεξη να επεκτείνει συνεχώς τις μεθόδους του και να μαθαίνει (κι έπειτα με την σειρά του να μαθαίνει σε εσάς) καινούρια πράγματα για το πώς μπορείτε να φροντίσετε το σώμα σας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως με το personal training μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα κυριολεκτικά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας.

Yoga

Μπορεί αυτή η τεχνική να μην είναι πλέον στο ζενίθ της – όπως πριν μερικά χρόνια, που άκουγες γι’ αυτήν παντού – αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να την ακούμε (και να την προτείνουμε) στο προσεχές μέλλον. Άλλωστε, η yoga είναι από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση, να αποκτήσουμε καλύτερο έλεγχο του σώματός μας αλλά και να χάσουμε κιλά. Όλοι μπορούν να κάνουν yoga, ασχέτως της φυσικής τους κατάστασης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα οφέλη της δεν είναι μονάχα σωματικά. Μας βοηθάει να συγκεντρωνόμαστε και να διαχειριζόμαστε καλύτερα σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας