Υπάρχουν μερικά αλλεργιογόνα που είναι ιδιαίτερα γνωστά. Οκτώ πολύ συνηθισμένα τρόφιμα υπολογίζεται πως ευθύνονται για το 90% περίπου των αλλεργικών αντιδράσεων: γάλα, αυγά, ψάρια και οστρακοειδή, καρποί δέντρων, φιστίκια, σιτάρι και σόγια. Παράλληλα, όμως, κάποιες προσθήκες στα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν γίνει τόσο κοινές, που οι αλλεργικές αντιδράσεις που σχετίζονται με αυτές αυξήθηκαν σημαντικά. Ακόμα χειρότερα, πολλά από αυτά τα συστατικά δεν συμπεριλαμβάνονται στις ταμπέλες των τροφίμων, ή είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν. Ας δούμε τα πέντε πιο κοινά από αυτά τα συστατικά, ώστε να προσέχουμε περισσότερο.
Μπαχαρικά
Η αλλεργία σε διάφορα μπαχαρικά υπολογίζεται πως αποτελεί το 2% των συνολικών αλλεργιών σε τρόφιμα – ή ακόμα και περισσότερο, καθώς η δυσκολία αναγνώρισης αυτής της αλλεργίας δημιουργεί προβλήματα στην έρευνα. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αλλεργία ακόμα και στα πιο κοινά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μαγειρική, όπως το σκόρδο, το κύμινο και η πάπρικα. Σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, τα μπαχαρικά δεν αναγράφονται στο ταμπελάκι με τα συστατικά, και τα περισσότερα εστιατόρια δεν τα αναφέρουν στα μενού τους. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται και ως συστατικά για καλλυντικά, προκαλώντας δερματικές αντιδράσεις.
Καλαμπόκι
Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος πόσοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στο καλαμπόκι, αλλά υπολογίζεται πως βρίσκεται κάπου στο 2% των συνολικών αλλεργιών. Το πρόβλημα με την αλλεργία στο καλαμπόκι είναι πως αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα, καθώς υπο-προϊόντα καλαμποκιού χρησιμοποιούνται σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα – πολλές φορές με διαφορετικά ονόματα.
Σπόροι
Ενώ δεν θεωρούνται σημαντικό αλλεργιογόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αντιδράσεις στο σουσάμι, τους παπαρουνόσπορους, τους ηλιόσπορους και τους σπόρους μουστάρδας έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Το σουσάμι, μάλιστα, θεωρείται σημαντικό αλλεργιογόνο σε κάποιες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Ισραήλ.
Συντηρητικά
Υπάρχουν πιθανότητες να είμαστε αλλεργικοί σε κοινά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καθορίσουμε σε ποιο ακριβώς έχουμε την αλλεργία. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε είναι να δοκιμάσουμε το ίδιο φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι, χωρίς συντηρητικά. Αν δεν μας προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, ο φταίχτης είναι λογικά κάποιο συντηρητικό. Ακόμα και ορισμένα φρέσκα τρόφιμα θεωρούνται επικίνδυνα, καθώς μπορεί να περιέχουν συντηρητικά που τους επεκτείνουν την ημερομηνία λήξης. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το 1% των ενηλίκων και το 2% των παιδιών έχουν αλλεργία σε κάποιο συντηρητικό. Έχει, επίσης, αποδειχθεί πως ένα συντηρητικό που βρίσκουμε στο κρασί και τα αλλαντικά, τα θειώδη άλατα, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άσθματος σε μερικούς ανθρώπους.
Χρωστικές ουσίες
Άλλη μία αλλεργία που αρχίζει να γίνεται πιο εμφανής είναι η αλλεργία σε χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα συσκευασμένα τρόφιμα. Οι χρωστικές ταρτραζίνη, καρμίνιο, ανάττο και σαφράν αναφέρονται πως έχουν προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Αν παρατηρείτε πως έχετε ανεξήγητες αντιδράσεις σε συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα – αλλά κανένα πρόβλημα με φαγητό που φτιάχνεται στο σπίτι – ίσως να έχετε αλλεργία σε κάποια από αυτές τις προσθήκες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να ελέγξετε ποια από αυτές τις ουσίες σας προκαλεί πρόβλημα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε