Από τι μας προστατεύει ένα καλό αντηλιακό; Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, χωρίς προστασία, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, σημάδια γήρανσης και ρυτίδες. Υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλούν φθορά στο δέρμα, η UVA και η UVB. Η UVB ακτινοβολία είναι αυτή που προκαλεί τον ερεθισμό στο δέρμα, και ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος. Παράλληλα, οι ακτίνες UVA διαπερνούν το δέρμα σε μεγαλύτερο βάθος και προξενούν ρυτίδες και σημάδια γήρανσης – ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιούν τις καρκινογόνες ιδιότητες της ακτινοβολίας UVB. 

Τι είναι ο δείκτης προστασίας;

Τα αντηλιακά του εμπορίου κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον δείκτη προστασίας τους (SPF), δηλαδή την ικανότητά τους να μπλοκάρουν την UVB ακτινοβολία. Τα περισσότερα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 15 και άνω είναι αρκετά για την προστασία του δέρματος. Θεωρητικά, ο δείκτης αυτός μας λέει για πόση ώρα μπορούμε να κάτσουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε. Για παράδειγμα, αν καθόμασταν 20 λεπτά απροστάτευτοι στον ήλιο και το δέρμα μας ερεθιζόταν, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 θα μας προστάτευε στο δεκαπενταπλάσιο – πέντε ώρες περίπου, δηλαδή.

Είναι καλό να αναφέρουμε ότι και άλλα προϊόντα προσωπικής υγιεινής περιέχουν μικρές ποσότητες αντηλιακού, όπως το aftershave ή τα προϊόντα μακιγιάζ (συνήθως με δείκτη προστασίας 15) και παρέχουν αρκετή προστασία για τις καθημερινές δραστηριότητες.
Πόσο αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιώ;

Αν το δέρμα σας είναι ανοιχτόχρωμο ή αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή που σας καθιστά ευαίσθητους στην ηλιακή ακτινοβολία, θα χρειαστείτε περισσότερη προστασία. Φροντίστε το αντηλιακό σας να είναι αδιάβροχο, και να το ανανεώνετε τακτικά στα εκτεθειμένα σημεία του δέρματος. Σκεφτείτε ότι η σωστή ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε φορά θα γέμιζε ένα ποτήρι για σφηνάκι. Να θυμάστε ότι η επίδραση του αντηλιακού δεν διαρκεί για περισσότερες από δύο ώρες.

Πώς θα φτιάξω το δικό μου αντηλιακό;

Αν υπολογίσουμε πόσο αντηλιακό χρειαζόμαστε, και πόσο συχνά πρέπει να το ανανεώνουμε, τα συμπεράσματα δεν είναι πολύ καλά για την… τσέπη μας. Υπάρχει, όμως, τρόπος να φτιάξουμε μόνοι μας, με μικρότερο κόστος και εξίσου καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, σε πολλά αντηλιακά του εμπορίου βρίσκουμε χημικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα.

Ας δούμε τι θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε το δικό μας αντηλιακό:

1 κούπα οργανικό λάδι καρύδας
½ της κούπας βούτυρο καριτέ
½ της κούπας βούτυρο κακάο
1 κούπα κερί μέλισσας
2 κουταλιές της σούπας οξείδιο ψευδαργύρου σε σκόνη

Χρησιμοποιώντας ένα διπλό σκεύος (μπεν-μαρί) λιώνουμε το λάδι καρύδας, το βούτυρο καριτέ, το βούτυρο κακάο και το κερί, μέχρι να υγροποιηθούν. Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και ανακατέψτε μέσα το οξείδιο του ψευδαργύρου σε σκόνη. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει, μέχρι το χρώμα του να γίνει οπάκ, και μετά ανακατέψτε το μέχρι η σύστασή του να γίνει κρεμώδης. Διατηρήστε το στο ψυγείο. Το λάδι καρύδας και το βούτυρο καριτέ έχουν από φυσικού τους έναν δείκτη προστασίας 4 με 6, και το οξείδιο του ψευδαργύρου θα ανεβάσει τον δείκτη προστασίας του μείγματος περίπου στο 20. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να ενσωματώσετε και κάποιο αιθέριο έλαιο για δώσετε άρωμα – αποφύγετε όμως τα έλαια εσπεριδοειδών, καθώς μπορούν να κάνουν το δέρμα ακόμα πιο ευαίσθητο.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
E-Mental Health: Μπορούν τα chatbots και το ΑΙ να αντικαταστήσουν τον ψυχίατρο;
Μασάζ στα ιγμόρεια: Μπορεί να βοηθήσει;
ECDC: Προς νέα αύξηση κρουσμάτων ιλαράς τους επόμενους μήνες