Τις περισσότερες φορές που θα μιλήσουμε για ορμόνες, το μυαλό μας πάει στα βάσανα της εμμηνόπαυσης, και αυτό είναι λάθος. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τους πάντες, σε κάθε ηλικία. Στις γυναίκες, οι πιο έντονες αλλαγές έρχονται στις δεκαετίες των 40 και των 50, αλλά δεν είναι σπάνιο να τις βλέπουμε ακόμα και στις γυναίκες που είναι λίγο πιο πάνω από τα 30. Αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής και την διατροφή, αλλά και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς η μόλυνση του αέρα γεμίζει το σώμα με τοξίνες.

Ποια είναι όμως τα πιο κοινά συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας;

Συνεχής αύξηση βάρους

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν ορμονικά προβλήματα που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το αδυνάτισμα, όπως και την διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Το πιο κοινό πρόβλημα είναι η ανοχή στην ινσουλίνη, και το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι αλλαγές στην διατροφή· κόψτε τις επεξεργασμένες τροφές και την ζάχαρη, και ξεκινήστε να τρώτε πιο φυσικά.

Λίπος στην κοιλιά και χάσιμο μυϊκής μάζας

Όταν το ενδοκρινικό σύστημα θα υποστεί πίεση, αρχίζει να μειώνεται η παραγωγή ορισμένων ορμονών, και ξεκινά η υπερβολική παραγωγή κάποιων άλλων- κυρίως της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη, εκτός από το να μας αυξάνει το στρες, κάνει το σώμα μας να αποθηκεύει λίπος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.

Μειωμένη λίμπιντο

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα της ορμονικής ανισορροπίας είναι η χαμηλή λίμπιντο, η οποία συνήθως ξεκινά με την μορφή προβλημάτων στον ύπνο. Αν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε και να ξεκουραζόμαστε καλά, η παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών μας μειώνεται.

Κούραση

Αν κάπου στα μισά της ημέρας νιώθετε εξάντληση και χρειάζεστε κάτι για να σας δώσει άμεσα ενέργεια (και συνήθως αυτό το κάτι περιέχει απλούς υδατάνθρακες χωρίς διατροφική αξία); Μικρές αλλαγές στην διατροφή θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας, και να έχετε μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας, σε πιο σταθερούς ρυθμούς μέσα στην ημέρα.

Άγχος, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη

Αν νιώθετε περίεργα, πως κάτι δεν πάει καλά και η διάθεσή σας είναι πεσμένη, τότε μην αρχίσετε ακόμα να σκέφτεστε την φαρμακευτική αγωγή. Η κατάθλιψη και το αυξημένο άγχος μπορεί να είναι σημάδι ορμονικής ανισορροπίας, και πως δεν τρέφεστε σωστά, δεν παρέχετε στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά και την φροντίδα που χρειάζεται.

Αϋπνία και κακό πρόγραμμα ύπνου

Όπως είπαμε και πριν, η έλλειψη ύπνου προκαλεί μια πληθώρα προβλημάτων, αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, προκαλώντας ορμονικές ανισορροπίες. Στην πραγματικότητα, η αϋπνία και ο κακός ύπνος επηρεάζουν αρνητικά την ζωή μας πρακτικά σε κάθε επίπεδο.

Αυξημένη όρεξη για φαγητό

Πολλές ορμονικές ανισορροπίες, ή η ανοχή στην ινσουλίνη, μπορούν να αυξήσουν την όρεξη, με κατάληξη να έχετε φάει πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεστε. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ζάχαρη, το αλκοόλ και τα γαλακτοκομικά, και θα έχετε καλύτερο έλεγχο στην όρεξή σας, όπως και στην πέψη σας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, πως πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συσχετίζονται και με άλλα προβλήματα υγείας, συνεπώς με μια απλή αιματολογική εξέταση μπορείτε να φτάσετε εύκολα στο κέντρο του προβλήματος, ώστε να το αντιμετωπίσετε καταλλήλως. Αν προσπαθείτε όμως να βελτιώσετε την διατροφή σας, και αν κάνετε σωστές επιλογές στην καθημερινή σας ζωή, το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024