7 συμβουλές για τη συμπεριφορά σας προς το παιδί που τραυλίζει

1. Μιλάτε με το παιδί σας χωρίς βιασύνη, κάνοντας συχνές παύσεις.

Περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα αφότου το παιδί σας ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει πριν έρθει η σειρά σας. Ο δικός σας αργός, ήρεμος τρόπος ομιλίας θα είναι πολύ πιο αποδοτικός από οποιαδήποτε άσκηση κριτικής ή συμβουλή όπως 'μίλα πιο αργά' ή 'προσπάθησε πάλι πιο αργά'.

2. Μειώστε τον αριθμό των ερωτήσεων που ρωτάτε στο παιδί σας. Τα παιδιά μιλούν με μεγαλύτερη ελευθερία όταν εκφράζουν τις δικές τους ιδέες απ΄ ότι όταν απαντούν στις ερωτήσεις ενός ενήλικα.

Αντί να ρωτάτε, απλά να σχολιάζετε τα όσα σας είπε το παιδί σας, δείχνοντάς του με τον τρόπο αυτό ότι το ακούσατε με προσοχή.

3. Να χρησιμοποιείτε τις εκφράσεις του προσώπου σας και άλλα στοιχεία της γλώσσας του σώματος, για να δείχνετε στο παιδί σας, όταν αυτό τραυλίζει, ότι ακούτε το περιεχόμενο του μηνύματός του και όχι τον τρόπο που μιλάει.

4. Αφιερώστε λίγα λεπτά σε καθημερινή βάση κατά την οποία να δίνετε την αμέριστη προσοχή στο παιδί σας. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, αφήστε το παιδί να επιλέξει τι θα ήθελε να κάνει.

Αφήστε το να σας καθοδηγήσει σε δραστηριότητες και να αποφασίσει το ίδιο αν θα μιλήσει ή όχι. Όταν συζητάτε κατά τη διάρκεια αυτού του ειδικού χρόνου, να χρησιμοποιείτε αργό και ήρεμο τρόπο ομιλίας, με πολλές παύσεις. Αυτό το ήσυχο και ήρεμο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ εσάς και του παιδιού σας, δίνοντάς του την ευκαιρία να αντιληφθεί οτι ο γονιός απολαμβάνει την παρέα του.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αυτό μπορεί να χρησιμεύει ως χρόνος κατά τον οποίο το παιδί νιώθει άνετα να συζητάει για τα αισθήματά του και τις εμπειρίες του με τον γονιό του.

5. Βοηθήστε όλα τα μέλη της οικογένειας να μάθουν να μιλούν και να ακούν. Τα παιδιά, και ειδικότερα αυτά που τραυλίζουν, είναι πολύ ευκολότερο να μιλούν όταν δεν τα διακόπτουν συχνά και όταν έχουν την προσοχή του συνομιλητή τους.

6. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με το παιδί σας. Προσπαθήστε να αυξήσετε τα χρονικά εκείνα διαστήματα κατά τα οποία δίνετε στο παιδί σας το μήνυμα ότι το ακούτε και ότι έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να μιλήσει.

Προσπαθήστε να μειώσετε την κριτική, τον γρήγορο τρόπο ομιλίας, τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις.

7. Πάνω από όλα, δώστε στο παιδί σας να αντιληφθεί ότι το αποδέχεστε όπως είναι. Ο δικός σας αργός, ήρεμος τρόπος ομιλίας και τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει μια αυτοπεποίθηση ως ομιλητής, μπορούν να του αυξήσουν την ευχέρεια στην ομιλία και να μειώσουν τον τραυλισμό.

Η υποστήριξη αυτή προς το παιδί είτε τραυλίζει είτε όχι, είναι πολύ σημαντική και αποτελεσματική. Το πιο ισχυρό του όπλο θα είναι, ωστόσο, η υποστήριξη που θα του δείξετε είτε τραυλίζει είτε όχι. Ο τραυλισμός ίσως ένα απλό πρόβλημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί εύκολα με κάποιες απλές συμβουλές, αλλά για πολλούς ενήλικες, μπορεί να είναι μια χρόνια διαταραχή.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για το πώς εσείς μπορείτε να βοηθήσετε αυτή την κατάσταση.

Πώς να αντιδράτε

  • Μην κάνετε παρατηρήσεις όπως: 'Μίλα πιο αργά', 'Πάρε αναπνοή', ή 'Ηρέμησε'. Μια τέτοια συμβουλή μπορεί να είναι υποτιμητική και δεν παρέχει καμία βοήθεια στο άτομο.
  • Δείξτε στον συνομιλητή σας, με τον τρόπο σας και τις πράξει σας, ότι προσέχετε αυτό που σας λέει – και όχι τον τρόπο με τον οποίο σας το λέει.
  • Διατηρήστε οπτική επαφή και περιμένετε υπομονετικά και φυσικά έως ότου ο συνομιλητής σας ολοκληρώσει.
  • Ίσως να παρασυρθείτε να ολοκληρώνετε τις προτάσεις ή να συμπληρώνετε τις λέξεις. Μην το κάνετε.
    Να μιλάτε χωρίς βιασύνη – αλλά όχι τόσο αργά που να φαίνεται αφύσικο. Αυτό προωθεί την καλή επικοινωνία με όλους.
  • Να έχετε υπόψη σας ότι τα άτομα που τραυλίζουν δυσκολεύονται συνήθως περισσότερο με την ομιλία τους όταν μιλούν στο τηλέφωνο. Στην περίπτωση αυτή να είστε εξαιρετικά υπομονετικοί. Εάν σηκώσετε το τηλέφωνο και δεν ακούσετε τίποτα, πριν κατεβάσετε το ακουστικό, βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για κάποιο άτομο που τραυλίζει και το οποίο προσπαθεί να ξεκινήσει τη συζήτηση.

Συμβουλές προς τους δασκάλους

  • Μην λέτε στο παιδί 'μίλα πιο αργά' ή 'ηρέμησε'
  • Να μιλάτε με το παιδί χωρίς βιασύνη, κάνοντας συχνές παύσεις. Να περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα αφού το παιδί τελειώσει το λόγο του προτού εσείς αρχίσετε να μιλάτε. Αυτό βοηθάει στην επιβράδυνση του γενικού ρυθμού των συζητήσεων
  • Βοηθήστε όλα τα μέλη της τάξης να μάθουν να μιλούν με τη σειρά και να ακούν. Όλα τα παιδιά και ειδικότερα  αυτά που τραυλίζουν, βρίσκουν ότι είναι ευκολότερο να μιλούν όταν δεν τα διακόπτουν συχνά και όταν έχουν την προσοχή του συνομιλητή τους
  • Να χρησιμοποιείτε τις εκφράσεις του προσώπου σας, να έχετε οπτική επαφή και να χρησιμοποιείτε άλλα στοιχεία της γλώσσας του σώματος για να δείχνετε στο παιδί ότι ακούτε το περιεχόμενο του μηνύματός του και όχι τον τρόπο που μιλάει
  • Να περιμένετε την ίδια ποιότητα και ποσότητα εργασίας, από τον μαθητή που τραυλίζει όπως και από τον μαθητή που δεν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους δυσκολίες
  • Μειώσετε την κριτική σας, τον γρήγορο τρόπο ομιλίας και τις παρεμβάσεις σας
  • Μην συμπληρώνετε λέξεις για λογαριασμό του παιδιού και μην μιλάτε εκ μέρους του
  • Κάντε μια κατ΄ ιδίαν συζήτηση με τον μαθητή που τραυλίζει σχετικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες του μέσα στην τάξη. Σεβαστείτε τις ανάγκες του αυτές αλλά μην καταστείλετε την δική του ανάγκη να μιλήσει
  • Μην παρουσιάζετε τον τραυλισμό σαν κάτι για το οποίο πρέπει κανείς να ντρέπεται. Μιλήστε για το ζήτημα αυτό όπως θα κάνετε και για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το οδοντικό νήμα
Κρίση μέσης ηλικίας και γυναίκες: Μια περίπλοκη σχέση
E-Mental Health: Μπορούν τα chatbots και το ΑΙ να αντικαταστήσουν τον ψυχίατρο;