Συχνά, στο σώμα μας πυροδοτούνται συμπτώματα, κατ’ αναλογία με το άναμμα λυχνιών ενδεικτικών κακής λειτουργίας της μηχανής του αυτοκινήτου, πχ ένας ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το σύμπτωμα και προσπαθεί να απαντήσει στα ερωτήματα: Πρέπει να τρέξεις αμέσως στο γιατρό ή απλά να αγνοήσεις το σύμπτωμα; Αποτελεί σημείο μιας σοβαρής υποκείμενης κατάστασης ή μια αθώα εκδήλωση;
Διαξιφιστικός θωρακικός πόνος
Χειρότερος φόβος: καρδιακό επεισόδιο / Συχνή αιτία: μυϊκός σπασμός
Ο θωρακικός πόνος αποτελεί έναν εφιάλτη για τον καθένα. Παρόλα αυτά, αν ο πόνος υποχωρήσει σχετικά γρήγορα, δεν είναι τόσο ανησυχητικός. Ένας ξαφνικός, έντονος θωρακικός πόνος δυνατόν να είναι ένας απλός μυϊκός σπασμός, που διαρκεί δευτερόλεπτα έως λεπτά. Είναι συχνότερος σε εφήβους και σε νέους.
Ένας οξύς πόνος, που συνδυάζεται με δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, ζάλη και/ή εφίδρωση είναι δυνατόν να αποτελεί ένα καρδιακό επεισόδιο. Αν ο πόνος επιμένει, καλό θα είναι να ελέγχεται από κάποιον γιατρό. Αν ο πόνος επιδεινώνεται, καλέστε το ΕΚΑΒ και μασήστε μισή ασπιρίνη, για να «αραιώσετε» το αίμα σας και να διευκολύνετε την αιμάτωση της καρδιάς (εκτός αν υπάρχει αντένδειξη πχ αλλεργία στην ασπιρίνη κλπ).
Σοβαρή κεφαλαλγία
Χειρότερος φόβος: αιμορραγία ή όγκος στον εγκέφαλο/ συχνή αιτία: κεφαλαλγία τάσης ή αθροιστική κεφαλαλγία.
Πολλοί φοβούνται πως μπορεί να έχουν έναν όγκο στον εγκέφαλο όταν παρουσιάζουν έναν ξαφνικό και έντονο πονοκέφαλο. Πολύ πιθανότερο όμως είναι να παρουσιάζουν απλώς ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσης ή αθροιστική κεφαλαλγία. Παρόλα αυτά είναι δυνατόν ένας εξαιρετικά ισχυρός πονοκέφαλος να αποτελεί σύμπτωμα υπαραχνοειδούς αιμορραγίας- μιας αιμορραγίας μέσα στον εγκέφαλο. Αν ένας πονοκέφαλος είναι αφόρητα ισχυρός, άκουσε το σώμα σου και αναζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Η ημικρανία προκαλεί σφύζοντα πόνο, συχνά στην μια πλευρά του κεφαλιού και συχνά συνοδεύεται από ναυτία και φωτοευαισθησία. Οι ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανίες συνήθως τις πρωτοεμφανίζουν σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών. Κάποιος που είναι άνω των 40 και μέχρι τότε δεν είχε ποτέ εμφανίσει ημικρανία, πιθανότατα παρουσιάζει κεφαλαλγία τάσης ή αθροιστική κεφαλαλγία. Η κεφαλαλγία τάσης προκαλεί ένα σταθερό σφίξιμο κατά μήκος του μετώπου, ενώ η αθροιστική κεφαλαλγία έναν ξαφνικό, οξύ πόνο τυπικά στη μια πλευρά του κεφαλιού και συνήθως γύρω από το μάτι. Ο χαρακτήρας της κεφαλαλγίας από όγκο εγκεφάλου συχνά ποικίλει ανάλογα με την εντόπιση, το μέγεθος και το ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Οι πρωινοί πονοκέφαλοι συχνά ανησυχούν τους γιατρούς. Αν επανειλημμένως ξυπνάς με πονοκέφαλο, θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου. Κάνε το ίδιο αν παρουσιάζεις έναν πονοκέφαλο που επιδεινώνεται με το φτέρνισμα ή το βήχα – αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης- ή αν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με λιποθυμία.
Αίμα στην τουαλέτα
Χειρότερος φόβος: καρκίνος παχέος εντέρου/ συχνή αιτία: αιμορροΐδες- ραγάδα δακτυλίου
Αν δεις ζωντανό κόκκινο αίμα στη λεκάνη ή στο χαρτί της τουαλέτας, το πιθανότερο είναι να παρουσιάζεις αιμορροΐδες ή ραγάδα στον δακτύλιο, ιδιαίτερα αν η περιοχή του δακτυλίου είναι επώδυνη ή ευαίσθητη. Η ραγάδα του δακτυλίου είναι απλά μια μικρή ρήξη στην επένδυση του πρωκτού, που δυνατόν να προκληθεί κατά την αφόδευση, με το πέρασμα μιας σκληρής μάζας κοπράνων. Τυπικά είναι αυτοϊάσιμη. Βαθύτερες και χρόνιες ραγάδες δυνατόν να χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης. Όταν σκουρόχρωμο αίμα αναμιγνύεται με τα κόπρανα, δυνατόν να σημαίνει πως η εστία της αιμορραγίας βρίσκεται ψηλότερα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Τυχόν αιμορραγία, που εμφανίζεται ανώδυνα με τις κενώσεις, δυνατόν να υποκρύπτει έναν εντερικό πολύποδα ή εσωτερικές αιμορροΐδες. Αντίθετα τυχόν μαύρες σαν πίσσα κενώσεις (το αίμα που έχει πεφθεί είναι μαύρο) υποδηλώνουν αιμορραγία από το ανώτερο γαστρεντερικό, πιθανώς ένα πεπτικό έλκος. Κάλεσε το γιατρό σου, που δυνατόν να σε παραπέμψει για κολονοσκόπηση ή/και γαστροσκόπηση για να βρει την εστία της αιμορραγίας και να αποκλείσει την πιθανότητα κακοήθειας.
Λεμφαδενοπάθεια
Χειρότερος φόβος: λέμφωμα/ συχνή αιτία: λοίμωξη
Συχνά εντοπίζει κανείς μικρά, ευαίσθητα οζίδια στον αυχένα, στις μασχάλες, στους βουβώνες ή αλλού, που δεν είναι τίποτα άλλο από λεμφαδένες που έχουν πρηστεί. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει μια καλοήθη λοίμωξη. Ανώμαλοι θεωρούνται γενικά οι λεμφαδένες με διάμετρο μεγαλύτερη του 1 εκατοστού. Παρόλο που το πρήξιμο των λεμφαδένων, δυνατόν να αποτελεί σημείο λεμφώματος, η πιθανότητα είναι πολύ, πολύ μικρή. Διογκωμένοι υπερκλείδιοι (εντοπισμένοι πάνω από τις κλείδες) λεμφαδένες είναι οι πιο ανησυχητικοί για τυχόν κακοήθεια.
Επισκέψου το γιατρό σου για να αξιολογήσει κάθε οζίδιο που επιμένει. Σε ασθενείς με λεμφαδενοπάθεια εντοπισμένη σε μια περιοχή και καλοήθη κλινική εικόνα, μια περίοδος παρακολούθησης 3-4 εβδομάδων θεωρείται λογική, πριν κάποια περεταίρω διερεύνηση. Γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια χρήζει πάντοτε περεταίρω κλινικής διερεύνησης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το παγκόσμιο ποσοστό διαβήτη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια [μελέτη]
Νευροενδοκρινείς όγκοι: Το 50% των ασθενών λαμβάνουν εσφαλμένη διάγνωση
Προβιοτικό χορηγεί ανοσοθεραπεία για τη συρρίκνωση όγκων στο έντερο ποντικών