Αισθήματα κούρασης. Όλοι τα βιώνουμε, ακόμα και καθημερινά. Είναι δύσκολο να χωρέσουν στο πρόγραμμά μας όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε – να είμαστε εντάξει με τη δουλειά, τις λοιπές υποχρεώσεις μας, τη διατροφή, την άσκηση, και να κοιμηθούμε αρκετά. Υπάρχουν, όμως, μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να σιγουρευτούμε πως τα επίπεδα ενέργειάς μας θα παραμένουν υψηλά, και θα λειτουργούμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας.
Αποφεύγουμε τα… εξαντλητικά τρόφιμα
Ορισμένα τρόφιμα, μας κάνουν να θέλουμε να πέσουμε στο κρεβάτι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή περιέχουν υδατάνθρακες που χωνεύονται πολύ γρήγορα. Όλοι οι υδατάνθρακες που λαμβάνουμε με την τροφή εισέρχονται στο σώμα με τη μορφή σακχάρων. Κάποια από αυτά τα τρόφιμα χωνεύονται με αργούς ρυθμούς, όπως τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, ενώ άλλα σάκχαρα – όπως αυτά που βρίσκουμε στα γλυκά – απορροφώνται από τον οργανισμό πολύ πιο γρήγορα. Αρχικά, αυτά τα σάκχαρα θα μας προσφέρουν μια δόση ενέργειας, η οποία σύντομα θα κάνει τον οργανισμό μας να καταρρεύσει και να χρειάζεται ξεκούραση. Αυτό συμβαίνει επειδή με το που θα ανέβουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το πάγκρεας παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία βοηθά στη μεταφορά των σακχάρων αυτών στα κύτταρα του σώματος, όπου φυλάσσονται για μελλοντική χρήση. Όταν, όμως, τα επίπεδα σακχάρων είναι ανεβασμένα για πολύ καιρό (όπως όταν καταναλώνουμε τακτικά ζαχαρώδη φαγητά για χρόνια), το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, και το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται, προκαλώντας διαβήτη τύπου 2… και επίσης κάνοντάς μας να νιώθουμε κουρασμένοι συνεχώς.
Κοιμόμαστε και γυμναζόμαστε αρκετά
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Η έλλειψη ύπνου, ή η ύπαρξη κάποιας διαταραχής του ύπνου, δεν πρόκειται να μας προκαλέσει μόνο κακή διάθεση: συνδέεται, επίσης, και με παχυσαρκία, διαβήτη, ανεβασμένη πίεση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν αφήνει το σώμα μας να “γεμίσει τις μπαταρίες του”. Ένας τρόπος για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας – χωρίς φαρμακευτική αγωγή και τις παρενέργειες των χαπιών – είναι να ξεκινήσουμε να ασκούμαστε περισσότερο. Ειδικά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, μία ώρα γρήγορου περπατήματος την ημέρα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Η τακτική γυμναστική καταπολεμά την κούραση, αυξάνοντας τις αντοχές του σώματος, και είναι από τα κλειδιά της μακροζωίας. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη, αλλά και ορισμένων ειδών καρκίνου – για να μην αναφέρουμε τα θαύματα που μπορεί να κάνει για την ψυχική υγεία.
Ελέγχουμε μήπως η κούραση είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης
Αν πιστεύετε πως η έλλειψη ενέργειάς σας δεν οφείλεται σε κακό ύπνο, κακή διατροφή ή στρες, μιλήστε στον γιατρό σας. Η κούραση θα μπορούσε να είναι σημάδι πολλών ασθενειών, όπως:
- Αναιμία
- Κατάθλιψη
- Ανωμαλίες του θυρεοειδούς
- Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Καρκίνος
- Διαβήτης
- Καρδιοπάθεια
- Διάφορες μολύνσεις
Μόνο μια εξονυχιστική εξέταση θα μπορέσει να δείξει με σιγουριά σε τι οφείλεται η κούρασή σας, και αν κάποια από τις παραπάνω ασθένειες είναι ο ένοχος. Στο μεταξύ, μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και τα επίπεδα της ενέργειάς σας είναι τα εξής:
Διαχειριστείτε καλύτερα το στρες
Αν βιώνετε έντονο στρες για αρκετό καιρό, χωρίς να κάνετε κάτι για να το ελέγξετε, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Κάποια συνηθισμένα σημάδια του στρες είναι η κούραση, η αυξημένη πίεση, τα προβλήματα στον ύπνο και οι ξαφνικές αυξομειώσεις του βάρους. Δοκιμάστε να ελαφρύνετε το στρες σας με γυμναστική, yoga, και κοινωνικές δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε καλά.
Κόψτε τα ζαχαρώδη φαγητά
Η επεξεργασμένη ζάχαρη, όπως αυτή που βρίσκεται στα γλυκά και τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον οργανισμό. Προτιμήστε υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης, αλλά και φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
Μην αγνοείτε τα συμπτώματα της κούρασης, ειδικά εφόσον μπορεί να σημαίνουν ότι είστε στο αρχικό στάδιο κάποιας νόσου που μπορεί να γιατρευθεί, ακόμα και να προληφθεί.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρίση μέσης ηλικίας και γυναίκες: Μια περίπλοκη σχέση
E-Mental Health: Μπορούν τα chatbots και το ΑΙ να αντικαταστήσουν τον ψυχίατρο;
Μασάζ στα ιγμόρεια: Μπορεί να βοηθήσει;