Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από χρόνιους πόνους – στη μέση, στους ώμους, στα γόνατα ή στο κεφάλι. Και ο πιο εύκολος τρόπος να ανακουφιστούν από αυτούς είναι τα φτηνά, μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη. Οι περισσότεροι λαμβάνουν σαν δεδομένο πως αυτά τα φάρμακα – καθώς δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού – είναι απολύτως ασφαλή, αλλά υπάρχουν πολλά επικίνδυνα λάθη που μπορεί να κάνουμε χρησιμοποιώντας τα. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα λάθη, και πώς να τα αποφύγουμε.

Δεν διαβάζουμε τις ετικέτες

Υπολογίζεται πως τα 2/3 των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα δεν διαβάζουν τις ετικέτες τους. Το 43% πιστεύει πως οι οδηγίες χρήσεις είναι πολύ γενικές, και πως μπορούν να προσαρμόσουν τη δόση τους αναλόγως. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως με το να παίρνουν μεγαλύτερη δόση, θα δουν ταχύτερα αποτελέσματα. Αυτό που δεν υπολογίζουν είναι ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης και οι συνέπειες – όπως αιμορραγία στο στομάχι, έλκος, βλάβη στο συκώτι, ακόμα και θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις.

Δεν τα αναφέρουμε στον γιατρό μας

Οι περισσότεροι ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους προσπαθούν να τους καταπολεμήσουν μόνοι τους, χωρίς να συμβουλευθούν τον γιατρό τους. Ακόμα και όταν αποφασίζουν να τον επισκεφθούν, δεν αναφέρουν αυτά τα παυσίπονα, καθώς δεν υπολογίζουν τις συνέπειές τους.

Αγνοούμε τα συμπτώματα της υπερβολικής δόσης

Το να παίρνουμε μεγάλες δόσεις μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων για αρκετό καιρό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δόση. Και όμως, φαίνεται πως οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιους πόνους δεν συνδέουν τα συμπτώματα της υπερβολικής δόσης με τα φάρμακά τους και περιμένουν μέχρι να χειροτερεύσει πολύ η κατάσταση. Συμπτώματα υπερβολικής δόσης μπορούν να είναι ο πόνος στο στομάχι, η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια.

Αναμειγνύουμε τα φάρμακα

Υπολογίζεται πως το 79% των ατόμων που έχουν λάβει κάποιο μη συνταγογραφούμενο παυσίπονο, έχουν ταυτόχρονα λάβει κάποιο άλλο φάρμακο χωρίς συνταγή που έχει σκοπό να καταπολεμά πολλά συμπτώματα, όπως αλλεργίες, συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης – αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών. Επιπλέον, ο συνδυασμός μη συνταγογραφούμενων και συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνος.

Η λύση είναι η εκπαίδευση. Χρειάζεται περισσότεροι ασθενείς να ενημερώνονται για τις παρενέργειες που μπορούν να έχουν όλα τα φάρμακ και να συμβουλεύονται συχνά τον γιατρό τους. Η συνεργασία με κάποιον ειδικό είναι το κλειδί για να διαχειριστούμε σωστά και αποτελεσματικά τους χρόνιους πόνους.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να είναι πολύ ασφαλή και αποτελεσματικά, αρκεί να λαμβάνονται με σωστό τρόπο.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικό hangover: Πώς θα συνέλθετε
Eύκολα και γρήγορα ορεκτικά για την Πρωτοχρονιά
Ολοένα και περισσότεροι σπουδαστές στην Αυστρία με προβλήματα υγείας [Μελέτη]