Αρκετοί είναι αυτοί που περπατούν λίγα μέτρα και κουράζονται. Το πρώτο που σκέπτονται είναι το κάπνισμα, το άγχος ο λίγος και κακός ύπνος. Μπορεί να έχουν δίκιο. Μπορεί όμως πίσω απο αυτή την κόπωση να κρύβεται κάτι πιο σοβαρό. Το σίγουρο είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αιτίες της κούρασης μπορούν να εντοπιστούν σε μία ή περισσότερες καθημερινές συνήθειες, που εύκολα αντιμετωπίζονται:
- Έλλειψη ύπνου.
- Στρες και άγχος.
- Καθιστική ζωή.
- Κακή διατροφή.
- Λήψη ορισμένων φαρμάκων. Κάποια φάρμακα, όπως οι βήτα-αναστολείς (για την καρδιά) και τα αντισταμινικά (για τις αλλεργίες) μπορεί να προκαλέσουν κούραση.
Ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και παυσίπονα, περιέχουν καφεΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες που μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους το βράδυ.Μπορεί όμως να μην ευθύνεται τίποτε απο αυτά και τότε θα πρέπει να ψάξετε τα αίτια. Η πιο συχνή κρυφή αιτία της κόπωσης είναι η ανεπάρκεια αίματος που προκαλείται από την έλλειψη αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη και σιδήρου, η οποία συντελείται με αρκετά αργό ρυθμό. Έτσι, γίνεται αρκετά επικίνδυνη, αφού δεν γίνεται αντιληπτή με άλλα συμπτώματα, εκτός από την κούραση.Το σημαντικό έλλειμμα αιμοσφαιρίνης, μιας πλούσιας σε σίδηρο πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στα υπόλοιπα όργανα του σώματος, μας κάνει να αισθανόμαστε συνεχώς έντονη κόπωση.
Μάλιστα, η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη, που εάν δεν βρούμε την πηγή της απώλειας αίματος μπορεί να πάθουμε ασφυξία, ενώ λειτουργούν φυσιολογικά οι πνεύμονές μας, μιας και οι ιστοί του σώματος ξεμένουν από το απαραίτητο οξυγόνο.Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν μικροσκοπική απώλεια αίματος είναι η εσωτερική αιμορραγία από έλκος στομάχου, ο καρκίνος εντέρου, η διαφραγματοκήλη και οι πολύποδες εντέρου. Επιπλέον, το σύνδρομο δυσαπορρόφησης εντέρου μπορεί να προκαλέσει έλλειμμα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 με παρόμοια συμπτώματα. Αναιμία προκαλείται και σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας αίματος από έμμηνο ρύση, καθώς και σε περιόδους ανάπτυξης των παιδιών. Μπορεί, επίσης, να είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας πάθησης όπως η νεφροπάθεια. Και το επόμενο βήμα;
Κατ΄ αρχάς μία γενική εξέταση αίματος με συμπληρωματικά σίδηρο και φεριτίνη. Η πιο συχνή μέθοδος για τη θεραπεία της αναιμίας είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, καθώς και η υιοθέτηση πλούσιας σε σίδηρο διατροφής που περιλαμβάνει κόκκινο κρέας, κυρίως συκώτι και μοσχάρι, όσπρια (φακές, φασόλια), σαλάτα με σταυρανθή λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι και φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C όπως είναι το ακτινίδιο, το πορτοκάλι και οι φράουλες. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε ένα μήνα, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ενδελεχείς εξετάσεις.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι