Το κάρδαμο (Elettaria cardamomum) ανήκει στην οικογένεια Ζιγγιβεροειδών (Zingiberaceae). Και τα δύο γένη είναι εγγενή στην Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπουτάν. Σήμερα καλλιεργείται ευρέως και στη Σρι Λάνκα.

Είναι το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο, μετά το σαφράν και τη βανίλια. Το φρέσκο ντόπιο χόρτο, που κυκλοφορεί σε οπωροπαντοπωλεία δεν έχει σχέση με το ξερό μπαχαρικό της Ανατολής, το οποίο βρίσκεται σε μορφή σπόρων. Η πιο συνήθης μορφή του κάρδαμου της Ανατολής είναι το πράσινο κάρδαμο Elettaria cardamomum και περιγράφεται εκτεταμένα για πρώτη φορά από τους έλληνες Θεόφραστο και Διοσκουρίδη.

Το βότανο χρησιμοποιείται συχνά σε μαγειρικά πιάτα της Ανατολής αλλά έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένως και σε παραδοσιακά βοτανοθεραπευτικά συστήματα για τη θεραπεία των λοιμώξεων στα δόντια και τα ούλα, για την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων του λαιμού, για την φυματίωση, τις πεπτικές διαταραχές. Επίσης χρησιμοποιήθηκε για να διαλύσει τις πέτρες σε νεφρούς και χοληδόχο κύστη.

Η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί το βότανο για την αντιμετώπιση των στομαχικών προβλημάτων, τη δυσκοιλιότητα, τη δυσεντερία και άλλα προβλήματα πέψης. Το ενδιαφέρον της εναλλακτικής ιατρικής και για το βότανο αναζωπυρώθηκε βαθμιαία μετά από μελέτες στις οποίες το βότανο:

  • Bελτίωσε τα λιπίδια αίματος διαβητικών ασθενών
  • Μείωσε την επίπτωση καρκινωμάτων στομάχου σε πειραματόζωα στα οποία χορηγήθηκαν καρκινογόνες ουσίες
  • Μείωσε την καταστρεπτική επίδραση χημικών ουσιών που χορηγήθηκαν μέσω της τροφής σε ποντίκια και προκάλεσαν τοξική βλάβη σε όρχεις και πνεύμονες
  • Μείωσε την επίπτωση καρκινωμάτων του δέρματος σε ποντικούς.
  • Ανέστειλε την ανάπτυξη μυκήτων σε ροφήματα που είχαν επιμολυνθεί με μύκητες.
  • Ανέδειξε αντιμικροβιακή δράση στο εργαστήριο
  • Ανέδειξε αντιβακτηριδιακή δράση έναντι του ελικοβατηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηριδίου που προσβάλλει το στομάχι
  • Βελτίωσε την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με ήπια υπέρταση
  • Ενίσχυσε σημαντικά την κυτταροτοξική δραστικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων (natural killers) στο εργαστήριο.
  • Είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην επαγόμενη από την χημική ουσία azoxymethane καρκινογένεση στο έντερο, επιδεικνύοντας αντι-φλεγμονώδη, αντιοξειδωτική αντι-πολλαπλασιαστική και προ-αποπτωτική δραστικότητα.
  • Είχε διουρητική και ηρεμιστική επίδραση σε πειραματόζωα.
  • Ανέστειλε τη συγκόλληση ανθρώπινων αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβου στο εργαστήριο.

Σήμερα το βότανο χρησιμοποιείται για προβλήματα πέψης, σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σε τυμπανισμό, σε προβλήματα ήπατος, ως αντισηπτικό, ως ορεξιογόνο, ως διεγερτικό και σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος. Σε συνδυασμό με άλλα βότανα χρησιμοποιείται στη συμπληρωματική θεραπεία υπέρτασης και καρκινωμάτων. Το κάρδαμο περιέχει χημικές ουσίες που έχουν σπασμολυτική δράση και διευκολύνουν την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του εντέρου. Πτητικά έλαια, κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, και λιναλοόλη είναι βιοδραστικές ουσίες στο φυτό.

Παρενέργειες

Ναυτία, έμετος, ακατάσχετη διάρροια, μαύρα κόπρανα, πόνος στο στομάχι, επικίνδυνες αλλεργίες έχουν αναφερθεί. Δεν συνιστάται σε κύηση, γαλουχία, χολολιθίαση.

Όπως στην περίπτωση όλων των βοτάνων όταν χρησιμοποιούνται για ιατρική χρήση, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων και να υπάρχει η ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας και της διάρκειας της θεραπείας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι