Ο αριθμός των πνιγμών στην θάλασσα το καλοκαίρι αυξάνεται δραματικά. Και όμως, οι ειδικοί τονίζουν πως αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλότερος αν καταλαβαίναμε πώς ακριβώς συμβαίνει ένας πνιγμός και ποιοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε μερικούς μύθους για τον πνιγμό.
Μύθος: Οι καλοί κολυμβητές δεν κινδυνεύουν
Το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή απλά το να υπερτιμούμε τις ικανότητές μας μπορούν όλα να μας θέσουν σε κίνδυνο—όπως και οι απότομες αλλαγές του ρεύματος. Το αλκοόλ σχετίζεται με το 70% των θανάτων από πνιγμό, συγκεκριμένα. Επιπλέον, οι συνέπειες του αλκοόλ γίνονται ακόμα χειρότερες με την έκθεση στον ήλιο και την ζέστη.
Μύθος: Ο ξηρός ή ο δευτερεύον πνιγμός δεν υπάρχουν
Και όμως, κάποιος μπορεί να πνιγεί ακόμα και αν έχει βγει από το νερό. Με τον όρο ξηρό πνιγμό εννοούμε την κατάσταση όταν το άτομο έχει ήδη εισπνεύσει μικρές ποσότητες νερού ενώ προσπαθεί να παραμείνει στην επιφάνεια, και έπειτα αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναπνοή στη στεριά. Ο δευτερεύον πνιγμός είναι όταν έχει συσσωρευθεί νερό στους πνεύμονες, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Και οι δύο περιπτώσεις, πάντως, είναι πολύ σπάνιες, χωρίς να ξεπερνούν το 2% των περιπτώσεων.
Μύθος: Οι άνθρωποι που πνίγονται ουρλιάζουν και κάνουν έντονες, σπασμωδικές κινήσεις
Δεν συμβαίνει πάντα. Πολλές φορές μπορεί να μην καταλάβουμε καν ότι πνιγόμαστε, μέχρι να είμαστε ήδη κάτω από την επιφάνεια του νερού—κάτι που παρατηρείται ειδικά στα παιδιά. Οι ενήλικες που δεν ξέρουν να κολυμπούν μπορεί να φερθούν παρομοίως. Επιπλέον, αν υπάρχουν άλλα προβλήματα, μπορεί να ευθύνονται αυτά για τον (σιωπηλό) πνιγμό, όπως μια ξαφνική καρδιακή προσβολή, ή κακή κυκλοφορία του αίματος, που προκαλεί κράμπες.
Μύθος: Πολλοί πνιγμοί προκαλούνται από ηλεκτροσόκ
Σίγουρα όχι πολλοί. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει συμβεί. Όταν ένα ηλεκτρικό ρεύμα περνάει στο νερό, μπορεί να παραλύσει τον κολυμβητή και να τον κάνει να πνιγεί. Αυτός ο ηλεκτρισμός συνήθως οφείλεται στην ηλεκτρική παροχή που έχουν οι ακτές στις οποίες δένονται καράβια, συνεπώς θα ήταν σοφό να τις αποφεύγετε.
Μύθος: Τα παιδιά πνίγονται συχνότερα από τους ενήλικες
Ναι, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να πνιγούν, αλλά οι αριθμοί θανάτων δείχνουν πως περισσότεροι ενήλικες πεθαίνουν από πνιγμό.
Μύθος: Ο πνιγμός είναι πάντα θανατηφόρος
Αυτό δεν ισχύει. Ο τεχνικός ορισμός του πνιγμού είναι οι δυσκολίες στην αναπνοή που προκαλούνται από το νερό. Υπολογίζεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγονται αλλά δεν πεθαίνουν είναι τετραπλάσιος. Οι μη θανατηφόρες περιπτώσεις, πάντως, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως εγκεφαλική βλάβη, προβλήματα στη μνήμη και δυσκολίες στην μάθηση. Έπειτα από επτά λεπτά χωρίς οξυγόνο, ο εγκέφαλός μας αρχίζει να βλάπτεται ανεπανόρθωτα, και στα δεκαπέντε λεπτά μπορεί να προκύψει ο θάνατος, ή πολύ σημαντική εγκεφαλική βλάβη.
Μύθος: Τα μπρατσάκια προστατεύουν τα παιδιά από τον πνιγμό
Λάθος. Δίνουν στον γονέα την αίσθηση της ασφάλειας, αλλά το παιδί εξακολουθεί να μην είναι ασφαλές στο νερό. Εξακολουθήστε να τα χρησιμοποιείτε, αλλά το παιδί σας απαιτεί συνεχώς προσοχή όσο βρίσκεται στο νερό.
Μύθος: Οι γυναίκες πνίγονται συχνότερα από τους άνδρες
Περίπου το 80% των περιπτώσεων πνιγμού είναι άνδρες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή πιστεύεται πως οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ενδώσουν σε απερίσκεπτη συμπεριφορά, να υπερτιμήσουν τις δυνατότητές τους και να πιούν περισσότερο αλκοόλ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου