Ξέρουμε ότι τα αμύγδαλα είναι ένα υπέροχο superfood, με τεράστια οφέλη για τον οργανισμό μας. Περιέχουν υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες, φυτοχημικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Τι συμβαίνει όμως με το λάδι του αμυγδάλου;
Σχεδόν το μισό βάρος ενός ξηρού αμυγδάλου αποτελείται από έλαια. Για να γίνει εξαγωγή, τα ώριμα αμύγδαλα συμπιέζονται, ώστε να χρησιμοποιηθεί όσο λιγότερη θερμότητα γίνεται. Αυτά το έλαιο προστατεύει τα θρεπτικά συστατικά του καρπού, όπως και την γεύση του. Όταν αυτό το έλαιο επεξεργάζεται με θερμότητα, γίνεται πιο ανθεκτικό, αλλά τα θρεπτικά του συστατικά βρίσκονται σε μικρότερη συγκέντρωση.
Το λάδι αυτό είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, φωσφόρου και χαλκού. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύοντας την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, βοηθώντας μας να διατηρήσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης μας στα φυσιολογικά, αλλά και να ελαττώσουμε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και ορισμένων καρκίνων.
Το λάδι αμυγδάλου, όμως, χρησιμοποιείται και τοπικά, για να βοηθήσει στην επούλωση μικρών πληγών. Επιπλέον, η παραδοσιακή κινεζική Ιατρική το χρησιμοποιεί ως βοήθημα για όσους πάσχουν από έκζεμα ή ψωρίαση, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώνει. Εξισορροπεί την απορρόφηση υγρασίας, αλλά και το πόσο νερό χάνει η επιδερμίδα μας. Είναι αντιβακτηριακό και περιέχει βιταμίνη Α- μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο και στην ακμή. Μπορείτε, τέλος, να το χρησιμοποιήσετε τοπικά στα πόδια, για να προλάβετε μια πιθανή μυκητίαση.
Το δέρμα μας, όμως, δεν είναι το μόνο που θα ωφεληθεί από το λάδι αμυγδάλου. Τα μαλλιά μας μπορούν να είναι πιο δυνατά και απαλά με τοπική χρήση, όπως και τα νύχια μας, καθώς περιέχει βιταμίνη Β7, που τα προστετεύει. Οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες μπορούν, με ένα μασάζ στο κεφάλι, να περιορίσουν την πιτυρίδα.
Τέλος, μπορείτε και να μαγειρέψετε με λάδι αμυγδάλου. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης, και μειώνοντας τα επίπεδα της κακής, LDL χοληστερόλης. Επίσης, η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά μας βοηθάει να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι τέλεια επιλογή για dressing σαλάτας, για φαγητά που δεν χρειάζονται πολλή ώρα μαγείρεμα σε υψηλή φωτιά, αλλά και για γαρνιτούρα σε μικρές ποσότητες, για να προσφέρει γεύση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι