Όλοι έχουμε χρειαστεί φάρμακα κάποια στιγμή στη ζωή μας. Υπάρχουν, όμως, και οι άνθρωποι για τους οποίους τα φάρμακα αποτελούν καθημερινό κομμάτι της ζωής τους και τους βοηθούν να διαχειρίζονται χρόνιες παθήσεις και να ζουν με περισσότερη άνεση. Και όμως, επειδή μερικά λάθη είναι πολύ εύκολο να συμβούν, ας τα αναγνωρίσουμε και ας φροντίσουμε να μην τα επαναλάβουμε.
Λάθος χρήση φαρμάκων
Μια μελέτη του 2014 στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε πως πολλοί φοιτητές χρησιμοποιούσαν φάρμακα για την ΔΕΠΥ ως μέσο για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν και να μελετήσουν πιο ικανοποιητικά. Τα αποτελέσματα στον οργανισμό είναι αρκετά, ειδικά αν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να λάβει κάποιος τα φάρμακα.
Δεν κάνουμε αρκετές ερωτήσεις στον γιατρό μας
Η υγεία μας δεν είναι υπόθεση που πρέπει να παίρνουμε στο χαλαρό. Όταν ο γιατρός μας συνταγογραφει ένα φάρμακο, έχουμε κάθε δικαίωμα (και υποχρέωση) να τον ρωτήσουμε τι φάρμακο είναι αυτό, γιατί μας το γράφει, όπως και ποιες είναι οι πιθανές του παρενέργειες. Αν δεν νιώθετε άνετα με αυτά που θα σας απαντήσει, ρωτήστε ποιες είναι οι εναλλακτικές σας.
Παίρνουμε τα φάρμακα άλλων
Με την λογική ότι το τάδε φάρμακο είχε καλά αποτελέσματα για έναν φίλο ή συγγενή μας, αποφασίζουμε να το δοκιμάσουμε και εμείς. Τεράστιο λάθος, καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, και μπορεί το συγκεκριμένο φάρμακο να μην αντιδράσει καλά με τον οργανισμό σας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι πλέον έχουν τόσο υψηλή ανοχή στα αντιβιοτικά είναι η λάθος χρήση τους με τέτοιο τρόπο.
Δεν τα αποθηκεύουμε σωστά
Τα περισσότερα φάρμακα πρέπει να αποθηκεύονται σε συγκεκριμένο περιβάλλον, με συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ορισμένα φάρμακα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ άλλα – όπως τα παιδικά σιρόπια για τον βήχα – πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο. Έρευνα του Χάρβαρντ, μάλιστα, έδειξε ότι η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων είναι πάρα πολύ σημαντική και επηρεάζει την λειτουργία τους.
Δεν ακολουθάμε τις οδηγίες του γιατρού
Ο γιατρός που μας έχει συνταγογραφήσει τα φάρμακα, μας έχει πει και πόσο συχνά πρέπει να τα λαμβάνουμε, και σε ποια ποσότητα. Δεν πρέπει ποτέ να αλλάξουμε την δοσολογία μας. Αν αποφασίσουμε να πάρουμε περισσότερο, ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης είναι μεγάλος, αλλά εξίσου επικίνδυνη είναι και η επιπλέον πίεση που ασκούμε στα νεφρά και στο συκώτι μας. Αν, πάλι, μειώσουμε την δόση ή σταματήσουμε να τα παίρνουμε, ο κίνδυνος είναι τεράστιος, ακόμα και για φάρμακα που δεν σχετίζονται με κάποια σωματική πάθηση.
Δεν γνωρίζουμε αν αντιδρά με άλλα φάρμακα
Πριν λάβετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και μη συνταγογραφούμενο, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να μάθετε αν υπάρχει ο κίνδυνος να αντιδράσει με κάποιο άλλο από τα φάρμακά σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη