Οι έφηβοι έχουν πολύ περισσότερα πράγματα στο κεφάλι τους απ’ ό,τι νομίζουμε. Φιλίες, έρωτας, μαθήματα, το μέλλον τους. Όλα αυτά τους φαίνονται βουνό, και τα αισθήματα που τους προκαλούν έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή τους. Είναι στην ηλικία που προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι είναι, να βρουν τον εαυτό τους, και αυτό σημαίνει πως τα πάντα μπορούν να γίνουν αιτία για μια ξαφνική πτώση στην διάθεση. Και οι γονείς τους, τις πιο πολλές φορές, δεν είναι σίγουροι πώς να αντιδράσουν. 

Οι παρακάτω πέντε στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν, όχι μόνο να πλησιάσετε περισσότερο το έφηβο παιδί σας και να του δώσετε την στήριξη που έχει ανάγκη, αλλά και να του διδάξετε τεχνικές για να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.

Βγείτε μία βόλτα

Όταν δείτε πως το παιδί σας έχει κακή διάθεση, μπορεί να κλειδώνεται στο δωμάτιό του. Είναι προτιμότερο να βγείτε έξω. Η χαλαρή άσκηση θα ελαττώσει τις ορμόνες του άγχους και θα το ηρεμήσει. Φορέστε ακουστικά, ακούστε μουσική και βγείτε μια βόλτα. Δεν είναι ανάγκη να μιλήσετε για το τι συνέβη, αρκεί να ξέρει πως μπορεί να σας μιλήσει οποτεδήποτε. Λίγο περπάτημα στην ησυχία θα κάνει και στους δυο σας καλό. Αν δεν θέλει παρέα, προτείνετε να βγει μόνο του για λίγη ώρα.

Οδηγήστε

Πολλοί παιδοψυχολόγοι ισχυρίζονται πως είναι πιο εύκολο να μιλήσετε στο παιδί σας μέσα στο αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει οπτική επαφή, και κανείς άλλος δεν πρόκειται να σας διακόψει. Ρωτήστε το παιδί απλά πράγματα, όπως πώς πέρασε την ημέρα του και τι συμβαίνει γενικά στην ζωή του αυτή την περίοδο. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει, και μην κάνετε απόλυτες δηλώσεις.

Κάντε ένα διάλειμμα

Το παιδί σας, πολλές φορές, χρειάζεται να κάνει ένα διάλειμμα από τα πάντα. Δώστε του λίγο χρόνο και μην το πιέζετε. Κάποιες μέρες μπορεί να έχει ανάγκη να κάνει τα πάντα πιο αργά. Επίσης, είναι πολύ καλό να στηρίζετε το παιδί σας σε όποιο χόμπι έχει, καθώς είναι από τα πράγματα στην ζωή του που του δίνουν ειλικρινή ευτυχία.

Καλή διατροφή και ύπνος

Όταν είμαστε θυμωμένοι, πεινασμένοι ή κουρασμένοι, παίρνουμε λάθος αποφάσεις. Οπότε, φροντίστε τα δύο τελευταία να μην είναι αισθήματα που θα νιώθει το παιδί σας. Ετοιμάζετέ του νόστιμα και υγιεινά φαγητά, και γεμίστε το σπίτι με υγιεινά σνακ. Αν δεν υπάρχουν λιπαρά σνακ στο σπίτι, το παιδί σας θα επιλέξει καλύτερα. Θυμίστε του πως ο ύπνος είναι σημαντικός. Ο μέσος έφηβος χρειάζεται τουλάχιστον 8,5 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Μην του μιλάτε απότομα

Θα υπάρξουν στιγμές που το παιδί σας θα παίζει με τα όρια της υπομονής σας. Δεν πρέπει να ενδώσετε και να τους αντιμιλήσετε άσχημα. Μην το παίρνετε προσωπικά, ακόμα κι αν σας λέει πράγματα που ακούγονται άσχημα. Αυτή τη στιγμή, συμβαίνουν τόσες αλλαγές στην ζωή του, που δεν ίσως να μην μπορεί να τις διαχειριστεί. Πρέπει να είστε δίπλα του.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
E-Mental Health: Μπορούν τα chatbots και το ΑΙ να αντικαταστήσουν τον ψυχίατρο;
Μασάζ στα ιγμόρεια: Μπορεί να βοηθήσει;
ECDC: Προς νέα αύξηση κρουσμάτων ιλαράς τους επόμενους μήνες