Όλοι βιώνουμε στρες, για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Το στρες μπορεί, σε μικρές και… υγιεινές δόσεις, να είναι κίνητρο για να δραστηριοποιηθούμε και να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις. Τι συμβαίνει όμως όταν το άγχος μας βγαίνει εκτός ελέγχου;

Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για κάποια διαταραχή άγχους—όταν το άγχος μας, δηλαδή, αντί να λειτουργεί ως αμυντικός μηχανισμός ή κινητήρια δύναμη, επεμβαίνει στην καθημερινή μας ζωή και την κάνει δύσκολη. Οι αγχώδεις διαταραχές δεν είναι απλά μια φάση που περνάει ο ασθενής, αλλά ασθένειες που βασίζονται όχι μόνο στον παράγοντα της κληρονομικότητας, αλλά και στις εμπειρίες που ο ασθενής βιώνει καθημερινά.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι αγχώδους διαταραχής, και κάθε τύπος έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Μπορεί να αισθάνεστε άγχος τις περισσότερες ώρες, χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Ή τα αισθήματα άγχος να σας κάνουν να νιώθετε τόσο άβολα, που να μην μπορείτε να λειτουργήσετε. Εναλλακτικά, μπορεί να έχετε περιοδικά επεισόδια άγχους που είναι τόσο έντονα, που σας παραλύουν.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιον τύπο αγχώδους διαταραχής ταυτόχρονα με κάποια άλλη ασθένεια, όπως κατάθλιψη, κάποια διατροφική διαταραχή, αλκοολισμό ή κατάχρηση ουσιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όλα τα επιμέρους προβλήματα πρέπει να λυθούν.

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι χρόνια πάθηση που μας κάνει να ανησυχούμε συνεχώς, να περιμένουμε να συμβούν τα χειρότερα και να πιστεύουμε πως η υγεία μας βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Πολλές φορές είναι δύσκολο να καθορίσουμε την πηγή του άγχους—ακόμα και η σκέψη ότι πρέπει να βγάλουμε ακόμα μία μέρα είναι αρκετή για να μας γεμίσει στρες.

Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς που πάσχουν από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή συνήθως συνειδητοποιούν ότι το άγχος τους είναι περισσότερο από όσο αρμόζει στις εκάστοτε περιστάσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο να το διώξουν, ή να χαλαρώσουν. Η ανησυχία τους αυτή συνοδεύεται και από σωματικά συμπτώματα, όπως τρέμουλο, σπασμούς, πιάσιμο στους μύες, πονοκέφαλο, ιδρώτα, εξάψεις και προβλήματα στην αναπνοή. Μπορεί να αισθάνονται ναυτία ή να χρειάζεται να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα είναι υπερβολική ανησυχία, αισθήματα κούρασης, ευερεθιστότητας και δυσκολία στον ύπνο και στην συγκέντρωση. Λόγω αυτών των συμπτωμάτων, η καθημερινή ζωή του ασθενούς μπορεί να γίνει πάρα πολύ δύσκολη. Η διαταραχή εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, και πολλές φορές θα πλήξει συγγενείς ατόμων που ήδη πάσχουν από αυτήν.

Η διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί, συνήθως με τον συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Σε μερικές περιπτώσεις, αντικαταθλιπτικά χάπια έχουν φανεί πετυχημένη μέθοδος αντιμετώπισης.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μασάζ στα ιγμόρεια: Μπορεί να βοηθήσει;
ECDC: Προς νέα αύξηση κρουσμάτων ιλαράς τους επόμενους μήνες
Ο Τραμπ επέλεξε τον αντιεμβολιαστή Ρόμπερτ Κένεντι για υπουργό Υγείας