Οι κρίσεις πανικού είναι πολύ τρομακτικές όταν συμβαίνουν. Αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, ζαλιζόμαστε και δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά. Ορισμένοι ασθενείς πιστεύουν ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή- τόσο έντονη μπορεί να είναι μια κρίση πανικού. Και όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε μερικές σημαντικές πληροφορίες.

Πώς θα καταλάβουμε την κρίση πανικού;

Μπορεί να εμφανιστεί μια κρίση πανικού φαινομενικά από το πουθεν  και να κρατήσει πολύ λίγο. Η εμπειρία, όμως, από μόνη της, μπορεί να μας γεμίσει άγχος και φόβο για το επόμενο επεισόδιο. Αν, πάλι, οι κρίσεις συμβαίνουν τακτικά, τότε ο ασθενής μπορεί να πάσχει από διαταραχή πανικού, μια μορφή αγχώδους διαταραχής. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν για συγκεκριμένους λόγους, και ότι (καλώς ή κακώς) όλα βρίσκονται στο μυαλό μας.

Πώς θα ελέγξω μια κρίση πανικού;

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε μια μελλοντική κρίση πανικού είναι να μάθουμε να την αναγνωρίζουμε και να την ελέγχουμε, μέχρι τα συμπτώματα να τελειώσουν. Οι άνθρωποι που βιώνουν κρίσεις πανικού πρέπει να αναπτύξουν μηχανισμούς για να ελέγχουν τα αισθήματά τους, όπως το στρες, και αυτό τις περισσότερες φορές συμβαίνει με ψυχοθεραπεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα, αλλά η ψυχοθεραπεία αναγνωρίζεται ως η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίσει κάποιος τις κρίσεις πανικού που έχει. Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι τα αισθήματα πανικού συνήθως προκαλούνται από σκέψεις καταστροφικές, που έχουν να κάνουν με το μέλλον και βρίσκονται εκτός του ελέγχου μας. Οι παρακάτω στρατηγικές σίγουρα θα σας βοηθήσουν.

  • Αργές και βαθιές ανάσες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε. Η κρίση πανικού μας αναγκάζει να αναπνέουμε πολύ γρήγορα και κοφτά, κάτι που κάνει τα συμπτώματα χειρότερα.
  • Κάνουμε μια παύση και σκεφτόμαστε. Όταν νιώθουμε τις σκέψεις μας να ξεφεύγουν, παίρνουμε μια ανάσα, τις οργανώνουμε και αποφασίζουμε ψύχραιμα με τι αξίζει να ασχοληθούμε την συγκεκριμένη στιγμή.
  • Σκεφτόμαστε θετικά. Ναι, ακούγεται κλισέ, αλλά πρέπει κάθε φορά να προσπαθούμε να διώξουμε τις αρνητικές μας σκέψεις.
  • Υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και δεν ντρεπόμαστε. Αν αισθανθούμε μια κρίση πανικού να έρχεται όσο βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο, ζητάμε συγγνώμη και αποχωρούμε κάπου που θα αισθανθούμε ασφάλεια. Αν υπάρχει κάποιος στον χώρο που εμπιστευόμαστε αρκετά για να του ζητήσουμε βοήθεια, το κάνουμε. Και δεν αφήνουμε κανέναν να μας κάνει να αισθανθούμε άσχημα.
  • Χαλαρώνουμε τους μυς μας. Το στρες κάνει τους μυς σε ολόκληρο το σώμα να σφίγγονται, συνεπώς πρέπει να προσπαθούμε να χαλαρώνουμε τακτικά. Μια καλή τεχνική είναι να κάνετε μερικές διατάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου