Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα αλατιού από αυτή που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που είναι 5g την ημέρα, θέτοντας έτσι τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Παθήσεις που σκοτώνουν περίπου 3 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε οδηγίες για τα επίπεδα νατρίου σε περισσότερες από 60 κατηγορίες τροφίμων.
Το " WHO Global Sodium Benchmark for Different Food Category " είναι ένας οδηγός για τις χώρες και τη βιομηχανία για τη μείωση της περιεκτικότητας σε νάτριο σε διαφορετικές κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων. Σε όλο τον κόσμο, η κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων είναι μια ταχέως αυξανόμενη πηγή νατρίου.
Οι νέες οδηγίες θα ενθαρρύνουν τη βιομηχανία να μειώσει την περιεκτικότητα σε νάτριο στα κατεργασμένα τρόφιμα και να προχωρήσει προς την υλοποίηση του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ για μείωση κατά 30% της παγκόσμιας πρόσληψης αλατιού / νατρίου. έως το 2025.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πόσο νάτριο καταναλώνουν ή τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Χρειαζόμαστε χώρες να θεσπίσουν πολιτικές για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και να παρέχουμε στους ανθρώπους τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν τις σωστές επιλογές φαγητού. Χρειαζόμαστε επίσης τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για να μειώσουμε τα επίπεδα νατρίου στα κατεργασμένα τρόφιμα. Τα νέα σημεία αναφοράς του ΠΟΥ δίνουν στις χώρες και τη βιομηχανία ένα σημείο εκκίνησης για την αναθεώρηση και τη θέσπιση πολιτικών για τη μετατροπή του περιβάλλοντος των τροφίμων και τη διάσωση ζωών. "
Οι νέες συστάσεις του ΠΟΥ στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών μεταποιημένων και συσκευασμένων προϊόντων διατροφής που συμβάλλουν σημαντικά στην υπερβολικά αλμυρή διατροφή. Το μεταποιημένο και συσκευασμένο ψωμί, τα αλμυρά σνακ, τα προϊόντα κρέατος και το τυρί συγκαταλέγονται μεταξύ των προϊόντων που διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εθελοντικοί στόχοι των παραγωγών τροφίμων να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα μείωσαν την πρόσληψη αλατιού από τους ενήλικες κατά15% περίπου μεταξύ 2003 και 2011.
«Η πρόσβαση σε προσιτές, υγιεινές τροφές είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους τους ανθρώπους σε κάθε χώρα», δήλωσε ο Δρ Tom Frieden, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Resolve to Save Lives, που αποτελεί μια Πρωτοβουλία Ζωτικών Στρατηγικών. «Αυτά τα παγκόσμια σημεία αναφοράς είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Όταν μειώνουμε σταδιακά το νάτριο, το φαγητό μας θα έχει ακόμα υπέροχη γεύση και μόνο οι καρδιές μας θα γνωρίζουν τη διαφορά, σημείωσε ο ίδιος".
Πηγές:
ΠΟΥ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}