Οι παγκόσμιες δαπάνες για τα ογκολογικά και τα ανοσολογικά φάρμακα θα αυξηθούν σημαντικά έως το 2025, ενώ θα διευρύνουν το προβάδισμά τους έναντι άλλων θεραπευτικών κατηγοριών επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τους δύο κορυφαίους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της IQVIA.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα φάρμακα για την ογκολογία και την ανοσολογία αντιπροσώπευαν 13 από τα 20 σκευάσματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο το 2020.
Ενώ οι δαπάνες σε πολλούς άλλους τομείς ασθενειών αναμένεται να αυξηθούν έως και 5% ετησίως κατά τα επόμενα χρόνια, ο ρυθμός αύξησης στην ογκολογία και την ανοσολογία θα είναι από 9% έως 12%.
Μέχρι το 2025, η IQVIA εκτιμά ότι οι ετήσιες δαπάνες για την ογκολογία θα φτάνουν τα 273 δισ. δολ. με τα ανοσολογικά σκευάσματα να ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 175 δισ. δολ.
Στη συνέχεια θα είναι τα αντιδιαβητικά με 148 δισ. δολ. ενώ στην τέταρτη θέση θα βρεθούν τα σκευάσματα για τις νευρολογικές παθήσεις με την παγκόσμια δαπάνη να διαμορφώνεται στα 143 δισ. δολ. Κανένας άλλος τομέας θεραπείας δεν θα αντιστοιχεί σε περισσότερα από 75 δισ. δολ. στις δαπάνες του 2025, υποστηρίζει η έκθεση της IQVIA.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της IQVIA Murray Aitken «Η υψηλότερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην εισαγωγή των PD-1s, PD-L1s -αναστολείς- και της χρήσης τους σε έναν αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων». Ο ίδιος εκτιμά ότι θα κυκλοφορήσουν πάνω από 100 νέα ογκολογικά φάρμακα μέχρι το 2025, εκ των οποίων τα περισσότερα θα είναι στοχευμένες θεραπείες.
Στην ανοσολογία, τα νέα φάρμακα θα οδηγήσουν στην αύξηση των δαπανών, αλλά τα βιο-ομοειδή θα προσφέρουν μια αντισταθμιστική δύναμη, δήλωσε ο Aiken.
Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δαπάνες για την ανοσολογία αυξήθηκαν κατά 17% ετησίως χάρη σε νέες, πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn και η ψωρίαση. Ωστόσο, ο ρυθμός αναμένεται να επιβραδυνθεί μετά το 2022, εξαιτίας των βιο-ομοειδών.
Την ίδια στιγμή επεσήμανε ο ίδιος, νέες θεραπείες για το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και τις σπάνιες ασθένειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις δαπανών στη νευρολογία τα επόμενα χρόνια.
Πηγές:
fiercepharma.com/
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}