Σε φυσιολογικούς καιρούς, μια ηλιόλουστη ημέρα μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή μας, ενώ μια καταιγίδα μπορεί να τη ρίξει. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, δείχνει ότι ο καιρός έχει μικρή επίδραση στη διάθεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο ερευνητής Απόστολος Δαβίλλας του University of East Anglia, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι οι περιορισμοί και η επίπτωσή τους συνδέονται με τουλάχιστον 2 σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία-μείωση της άσκησης και επιδείνωση της ψυχικής υγείας.
Ο κ. Δαβίλλας, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες πριν την πανδημία έδειξαν σχέση μεταξύ καιρικών συνθηκών και ευεξίας. Η νέα έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι εμφάνισαν ψυχικά προβλήματα στο πρώτο κύμα πανδημίας.
Ο Ben Etheridge, του University of Essex, θέλησε να διαπιστώσει αν άσχημες καιρικές συνθήκες κατά το πρώτο lockdown οδήγησαν σε χειρότερη ψυχική υγεία και λιγότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από διάφορες πηγές και ανακάλυψαν μειωμένη κινητικότητα σε πάρκα κατά την αρχική περίοδο του πρώτου βρετανικού lockdown. Αμέσως μετά την ανακοίνωσή του, η κινητικότητα σε πάρκα μειώθηκε κατά περίπου 50% στο Λονδίνο σε σύγκριση με πριν το lockdown (Ιανουάριο-Φεβρουάριοο 2020).
Όταν κοίταξαν τα στοιχεία των καιρικών συνθηκών, διαπίστωσαν ότι οι καθημερινές ή εβδομαδιαίες καιρικές συνθήκες δεν όξυναν τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία.
Αυτό αποτέλεσε έκπληξη για τους ερευνητές, που ανέμεναν ότι ο κακός καιρός θα μπορούσε να επιδεινώνει τη φτωχή ψυχική υγεία και ο ήλιος να φτιάχνει τη διάθεση. Παρατήρησαν σχέσεις μεταξύ κινητικότητας στο πάρκο και του καιρού την ίδια περίοδο- δηλαδή οι άνθρωποι πήγαιναν στα πάρκα περισσότερο όταν ο καιρός ήταν καλός.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Health Economics.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}