Το έλλειμμα σε οροεπιδημιολογικές μελέτες, εμποδίζει τους επιστήμονες της Ελλάδας να αναδείξουν επαρκώς τα ποσοστά συλλογικής ανοσίας έναντι του κορωνοϊού.
Για την προστασία από τον ιό, έχει τεθεί στόχος ανοσοποίησης του πληθυσμού σε ποσοστό 70% ή και 80%. Μέχρι χθες, είχαν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς περίπου 5 εκατομμύρια Έλληνες, αριθμός που αναλογεί στο 50% του γενικού πληθυσμού.
Στο ποσοστό αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν και όσοι έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, εξαιτίας λοίμωξης από CoViD-19. Δεν πρόκειται για τα άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα και έχουν καταγραφεί, αλλά για όσους έχουν αντισώματα χωρίς να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα.
Η προσμέτρησή τους, θα μπορούσε να δώσει την πραγματική εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας σε σχέση με το τείχος ανοσίας.
Ερώτημα για το πόσοι έχουν φυσική ανοσία τέθηκε προχθές στην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ανέδειξε - με την απάντησή της - το έλλειμμα στοιχείων:
"Σε νούμερο δεν μπορώ να σας πω. Αλλά, με τη διασπορά που έχει ο ιός στην κοινότητα υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον ένα 10% του πληθυσμού έχει ήδη ανοσοποιηθεί λόγω φυσικής νόσησης", σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2020 είχε διενεργηθεί οροεπιδημιολογική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είχαν μελετηθεί τα πρώτα 2.500 δείγματα πλάσματος εθελοντών - δοτών που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ, τα οποία είχαν αναλυθεί με ειδικό και ευαίσθητο τεστ για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κοροναϊού.
Τα αποτελέσματα είχαν δείξει χαμηλό επιπολασμό αντισωμάτων της τάξης του 1%, καθώς με το τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιήθηκε μόνο 25 δείγματα είχαν βρεθεί θετικά.
Αγγλία
Το θέμα αναδεικνύει με ανάρτησή του και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.
Επικαλούμενος την περίπτωση της Αγγλίας, ο καθηγητής υπογραμμίζει πως παρατηρείται αποκλιμάκωση της πανδημίας σε όλες τις περιοχές της χώρας (γράφημα). Όπως αναφέρει, το 90% των ενηλίκων στην Αγγλία έχουν αντισώματα, είτε γιατί έχουν νοσήσει είτε γιατί έχουν εμβολιαστεί. Στο ερώτημα πότε θα αποκτήσουμε και στη χώρα μας παρόμοια ανοσία, απαντά:
"Στην Ελλάδα, δεν έχουμε στοιχεία από οροεπιδημιολογικές μελέτες για να μπορέσουμε να κάνουμε σχετικά ασφαλείς εκτιμήσεις. Στην Αγγλία τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα κάθε εβδομάδα.
Δεν λέω να γίνουμε Αγγλία του Νότου. Δεν έχουμε τις ίδιες υποδομές. Όμως, όλες οι σημερινές εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι επισφαλείς. Καιρός είναι να οργανώσει και η Ελλάδα οροεπιδημιολογικές μελέτες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Προσφέρουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα από τις μαγικές κρυστάλλινες σφαίρες"...
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}