Γράφει η Φλώρα Σταυρίδη, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center
Παρά το γεγονός ότι 4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να προληφθούν με απλές κινήσεις όπως την αποφυγή του καπνίσματος, τη μείωση του αλκοόλ, την άσκηση και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, δεκάδες μύθοι σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο παραμένουν ζωντανοί, αποπροσανατολίζοντας το κοινό από αυτά που πρέπει πραγματικά να κάνει για να τον αποφύγει.
Στις γραμμές που ακολουθούν απαντάμε στους πιο βασικούς από αυτούς.
"Η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού"
Πρόκειται για έναν μύθο που βασίζεται στο γεγονός ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και στη γνώση ότι η σόγια και τα προϊόντα της περιέχουν φυτοοιστρογόνα. Καμία έρευνα όμως μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιώσει τις θεωρίες που αναφέρουν ότι η σόγια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
Καθώς η σόγια είναι μια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, η με μέτρο κατανάλωσή φυσικών προϊόντων σόγιας ενθαρρύνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μετά την πέψη της, δεν έχουν τόσο μεγάλη ορμονική δράση στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγεται, είναι η κατανάλωση των πολύ επεξεργασμένων προϊόντων σόγιας.
"Η ζάχαρη και γενικά οι υδατάνθρακες "τρέφουν" τον καρκίνο"
Μύθος: Η ζάχαρη δεν επιδεινώνει τον καρκίνο. Όλα τα κύτταρα του οργανισμού, ακόμη και τα καρκινικά βασίζονται στη γλυκόζη για την επιβίωσή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δίνοντας περισσότερη ζάχαρη στα καρκινικά κύτταρα τα βοηθούμε να μεγαλώσουν γρηγορότερα. Ούτε ότι απομακρύνοντας από τη διατροφή μας κάθε είδος υδατάνθρακα, μπορούμε να επιβραδύνουμε την ανάπτυξή τους.
Οι υδατάνθρακες, ακόμη και η κλασική ζάχαρη, δεν βλάπτουν- αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο. Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, χωρίς στερήσεις και υπερβολές, είναι πάντα το κλειδί.
Κάποιες έρευνες ωστόσο έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με την εμφάνιση συγκεκριμένων ειδών καρκίνου, όπως του οισοφάγου.
Η ζάχαρη μπορεί επίσης να συμβάλει εμμέσως στην εμφάνιση καρκίνου: οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρκινογένεση.
"Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού"
Μύθος: Κυκλοφορεί ευρέως μία φήμη ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γεμάτα ορμόνες και ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
Στην Ευρώπη ωστόσο, η χρήση ενέσεων ορμονών για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος στα γαλακτοπαραγωγικά ζώα είναι κάτι που απαγορεύεται. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα ορμονών που περιέχονται φυσικά στο γάλα δεν θεωρούνται ικανά να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.
Σε κάποια άλλα είδη καρκίνου άλλωστε, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται πως δρα προστατευτικά.
"Τα προβιοτικά προλαμβάνουν τον καρκίνο."
Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση των προβιοτικών για την πρόληψη του καρκίνου ή την παράταση της επιβίωσης σε ογκολογικούς ασθενείς.
"Έχουν νοσήσει από καρκίνο πολλά μέλη της οικογένειάς μου, άρα θα νοσήσω κι εγώ."
Μύθος: Μόλις το 10% των περιπτώσεων του καρκίνου οφείλονται σε γονίδια. Ακόμη κι αν υπάρχει γονίδιο, πάλι μπορείς να κάνεις πολλά. Υιοθετώντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, χωρίς κάπνισμα, καταναλώνοντας αλκοόλ με μέτρο, προσέχοντας τη διατροφή σου, βάζοντας την άσκηση στη ζωή σου, προλαμβάνοντας την παχυσαρκία και κάνοντας τακτικά όλες τις προληπτικές εξετάσεις, έχεις πολύ καλές πιθανότητες να κρατήσεις τον καρκίνο μακριά.
"Η διάγνωση του καρκίνου ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη"
Μύθος: Στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου, η πρώιμη διάγνωση, ισοδυναμεί με ίαση. Με τις νέες θεραπευτικές επιλογές, όπως την ανοσοθεραπεία που έχουν αλλάξει σημαντικά το τοπίο στη μάχη κατά του καρκίνου τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος πια δεν είναι θανατηφόρος και μπορεί δυνητικά να μετατραπεί σε χρόνια νόσο.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}