Το στίγμα της πολιτικής που αναμένεται να εφαρμοστεί στην Υγεία το επόμενο διάστημα, θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία, με σκοπό να αλλάξει εκ βάθρων τη διάρθρωση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Το πολλών ταχυτήτων ΕΣΥ δημιουργεί δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών: ορισμένες δομές έχουν προβληματική απόδοση και απογοητευτικές ανεπάρκειες, ενώ άλλες έχουν κυρίαρχο ρόλο στην κάλυψη της ζήτησης υπηρεσιών.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει δίκτυα Υγείας που θα διασυνδέουν τις δομές ευρύτερων περιοχών (ακτίνες σύνδεσης απομακρυσμένων σημείων ή spoke hub). Σκοπός είναι να καλυφθούν τα κενά, μέσω μίας συλλογικής λειτουργίας.
Η διάρθρωση των δικτύων θα βασιστεί στον πληθυσμό, στη ζήτηση υπηρεσιών και στις δυνατότητες των μονάδων κάθε περιοχής. Το ζητούμενο είναι η μία δομή να καλύπτει τα κενά της άλλης και ο πολίτης να οδηγείται έγκαιρα σε τμήμα που χρειάζεται.
Κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία αποτελεί ένα από τα κύρια ελλείμματα του δημόσιου συστήματος στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τοπικές εξωνοσοκομειακές δομές, στις οποίες απευθύνεται ο ασθενής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επί τόπου ή να παραπεμφθεί για εξέταση ή νοσηλεία σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια δομή του δικτύου.
Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται, είναι η αύξηση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), η εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών ηλεκτρονικής Υγείας, η δημιουργία νέων κέντρων χρονίως πασχόντων, υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι, κλινικών ημέρας. Για τη δημιουργία αποτελεσματικής διοίκησης, προτείνεται η δημιουργία Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης του ΕΣΥ.
Διαμόρφωση
Το πώς θα υλοποιηθεί το νέο σύστημα, μένει να προσδιοριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πλαίσιο βρίσκεται υπό διαμόρφωση από στενούς συνεργάτες του νέου υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και η σχετική πρόταση αναμένεται να παραδοθεί στο μέγαρο Μαξίμου.
Δύο παρεμβάσεις θεωρούνται σχεδόν βέβαιες: θα υπάρξουν αλλαγές χρήσης εντός του υπάρχοντος συστήματος και θα ζητηθεί η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει κλείσιμο μονάδων και απολύσεις, αλλά εξαγγελίες για ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό. Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ήδη η προκήρυξη 534 θέσεων γιατρών ΕΣΥ για τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
Παρεμβάσεις
Δηλωτικές των κυβερνητικών προθέσεων είναι οι πρόσφατες αλλαγές για κάλυψη των κενών από τις αποχωρήσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία εκτιμούν πως αυτές αποκαλύπτουν σχέδια κατάργησης, συγχώνευσης Υγειονομικών Μονάδων, επιστροφή των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση του συστήματος με ανάθεση υπηρεσιών στον Ιδιωτικό τομέα.
Λόγω της πανδημίας, το ΕΣΥ έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του σε ιδιώτες οι οποίοι απασχολούνται σε κλινικές και τμήματα, ενώ έχει ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα και η "ανάθεση υπηρεσιών" (outsourcing).
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}