Οι πρώτες γυναίκες εγγράφονται ως φοιτήτριες στην Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1892-1893, 55 ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή της (1837). Είναι η Αγγελική και η Αλεξάνδρα Παναγιωτάτου από την Κεφαλονιά. Η Αγγελική Παναγιωτάτου το 1938 φτάνει στη βαθμίδα της Καθηγήτριας Υγιεινής στη Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Από τότε το ποσοστό των γυναικών φοιτητριών και μελών ΔΕΠ αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα το ποσοστό των φοιτητριών που εγγράφονται στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ έχει ξεπεράσει αυτό των ανδρών φοιτητών.
Αυξανόμενη είναι και η συμμετοχή των γυναικών στα Μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής. Επί συνόλου 510 μελών ΔΕΠ οι 179 είναι γυναίκες. Υπηρετούν σε ποσοστό 35% συνολικά σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες. Το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 27% για τις Καθηγήτριες Α’ βαθμίδας.
Το θετικό μήνυμα για την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ είναι η αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στις νέες θέσεις μελών ΔΕΠ. Από τα 17 νεοεκλεγέντα μέλη ΔΕΠ την ακαδημαϊκή χρονιά που διανύουμε, οι 7 είναι γυναίκες, ποσοστό 41,18%, σαφώς μεγαλύτερο από αυτά όλων των προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο: «Οι πολιτικές στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ αποτελούν βασικές προτεραιότητες, όχι μόνον ως προς τη γυναικεία εκπροσώπηση στα μέλη ΔΕΠ, αλλά και σε θέσεις ευθύνης στη Ιατρική Σχολή. Για πρώτη φορά εξελέγη γυναίκα διευθύντρια του Τομέα Παθολογίας, του μεγαλύτερου Τομέα της Σχολής, ενώ σήμερα Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εξελέγησαν ομόφωνα τρεις γυναίκες Καθηγήτριες Ά Βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή».
Πηγές:
ΕΚΠΑ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}