Την απόλυτη στήριξή του εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ στην πρόσφατη ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.
Mετά την τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα, το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της ΠΦΥ συνεδρίασε, με τη συμμετοχή και του Προέδρου του Π.Σ.Φ. Πέτρου Λυμπερίδη και ανακοίνωσε ότι θα δώσει μια περίοδο χάριτος 15 ημερών στο υπουργείο, ούτως ώστε αυτό να κοινοποιήσει τον προϋπολογισμό της επιτρεπόμενης δαπάνης που αφορά το 2022 και να παρουσιάσει τους τρόπους αντιμετώπισης του claw-back και τις μεταρρυθμιστικές τομές.
Η κόκκινη γραμμή των φορέων της Π.Φ.Υ. είναι να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα μείωσης του claw-back, με σκοπό την πλήρη κατάργησή του το 2023.
Αίτημα αποτελεί και η αναστολή της προείσπραξης του claw-back του 2022, έως ότου συμφωνηθούν οι επιτρεπόμενες δαπάνες, όπως επίσης και «κούρεμα» των παλαιών οφειλών claw-back.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο υπουργείο Υγείας δίνεται προθεσμία έως τις 15 Απριλίου για να παρουσιάσει το σχέδιό του για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα, αλλιώς θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις, τις οποίες θα στηρίξει και ο Π.Σ.Φ.
Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δηλώνει σχετικά: «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή χώρα, μια σειρά από επαγγελματικούς κλάδους που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες υγείας, συνεχίζουν να εισπράττουν τις αμοιβές για τις υπηρεσίες που παρέχουν για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, κουρεμένες κατά 40-70% ετσιθελικά.
Ένα, ούτως ή άλλως, άδικο μέτρο, το οποίο επιβλήθηκε το 2013 ως έκτακτο μέτρο και αποτέλεσε ένα υποχρεωτικό “χαράτσι” στους φορείς της Π.Φ.Υ., έτσι ώστε υποτίθεται να ορθοποδήσει η χώρα κατά τη διάρκεια των μνημονίων, το συνεχίζουν οι κυβερνήσεις κουτοπόνηρα και μετά τη λήξη της στενής εποπτείας. Το μέτρο αυτό δεν υφίσταται σε καμία άλλη χώρα.
Επίσης απίστευτο είναι το γεγονός ότι, ενώ άλλοι κλάδοι σήμερα στηρίζονται από την Κυβέρνηση, με έκτακτα μέτρα στήριξης, λόγω της πρωτόγνωρης εκτίναξης της ακρίβειας και της αύξησης του πληθωρισμού που έχει φτάσει στο 8%, τα μεγάλα λειτουργικά κόστη (διπλασιασμός του κόστους της ενέργειας, της θέρμανσης, αυξημένη μισθοδοσία, αύξηση στις τιμές των αναλώσιμων κ.λπ.), τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας όχι μόνο δεν στηρίζονται, αλλά συνεχίζεται να υφίσταται ένα - για εμάς - Μνημονιακό Νομοθετικό “ληστρικό” πλαίσιο. Θα θέλαμε δε να θυμίσουμε ότι, αναγκαστικά τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα πρέπει να λειτουργούν σε χώρους τουλάχιστον 70 τ.μ, γεγονός που αυξάνει και όλα τα λειτουργικά τους κόστη ανάλογα.
Έχουμε επαναλάβει δεκάδες φορές ότι, οι υπηρεσίες όπως η φυσικοθεραπεία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως προϊόν και να κουρεύονται οι αμοιβές για αυτές. Λόγω clawback και rebate, οι φυσικοθεραπευτές σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας, προβλήματα που, όπως προαναφέρεται, εντάθηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και λόγω της γενικότερης ακρίβειας που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα.
Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει οικονομικά τους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που προσφέρουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, γιατί κινδυνεύουν με ολική “κατάρρευση”.
Μετά τις 15 Απριλίου είναι δεδομένο ότι θα σταματήσουμε τα λόγια και θα προβούμε σε πράξεις, καθώς δε φαίνεται να συγκινείται κανένας όταν παραθέτουμε τα αιτήματά μας. Οι πάροχοι υγείας προφανώς δεν αποτελούν για την Κυβέρνηση σημαντικό κομμάτι του παραγωγικού ιστού ή απλά είναι τα εύκολα “θύματα” διαχρονικά για όλες τις Κυβερνήσεις».
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}