Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θέλουν η Επιτροπή να δημιουργήσει ένα ταμείο για να βοηθήσει στη στήριξη των συστημάτων υγείας που υφίστανται πίεση από την εισροή Ουκρανών ασθενών.
Η κοινή πρόταση, που υποστηρίζεται από 11 χώρες μέλη, καλεί την Επιτροπή να ξεκινήσει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου σε επίπεδο ΕΕ για να καλύψει την «τεράστια οικονομική προσπάθεια» παροχής υγειονομικής περίθαλψης στους Ουκρανούς που έχουν διαφύγει από τη ρωσική εισβολή. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κόστους ασφάλισης υγείας, καθώς και άλλων δαπανών.
Ο Πολωνός υπουργός Υγείας Adam Niedzielski είπε σε συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι η άνευ προηγουμένου ταχύτητα των αφίξεων από την Ουκρανία θέτει τα συστήματα υγείας υπό αυξανόμενη πίεση, καθώς οι χώρες καλύπτουν το κόστος της περίθαλψης των προσφύγων μέσω των δικών τους συστημάτων υγείας.
«Υπολογίζουμε ότι στην Πολωνία, οι μηνιαίες δαπάνες ανά 1 εκατ. πρόσφυγες μπορεί να φτάσουν σχεδόν τα 50 εκατ. ευρώ ή ακόμη και τα 70 εκατ. ευρώ», είπε ο Niedzielski στους συγκεντρωμένους υπουργούς. «Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 2 εκατ. πρόσφυγες, ώστε να μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε το μέγεθος του προβλήματος».
Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία — οι οποίες έχουν κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ — υποστήριξαν την πρόταση.
«Το γεγονός ότι το σύστημά μας θα κατακλυστεί είναι ξεκάθαρο σε όλους. Αναμένουμε κάποια προβλήματα στις κλίνες με καρκινοπαθείς, στα επείγοντα και στους θαλάμους που δέχονται ασθενείς με εγκαύματα και τραυματισμούς", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Σλοβακίας Vladimír Lengvarský.
Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εμπειρία στην υποδοχή προσφύγων τα τελευταία 15 χρόνια και ότι τάσσεται υπέρ της εύρεσης νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών για τη στήριξη των χωρών.
Ωστόσο, ο Aki Lindén, υπουργός οικογενειακών υποθέσεων και κοινωνικών υπηρεσιών της Φινλανδίας, είπε ότι η αποζημίωση πρέπει να αντληθεί από «υφιστάμενα κονδύλια και πόρους της ΕΕ». Η Αυστρία και η Δανία αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη χρήσης των υφιστάμενων προϋπολογισμών.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach δήλωσε ότι υποστηρίζει τη πρόταση στήριξης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και οι λεπτομέρειες.
Πηγές:
politico
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}